Πέθανε στα 94 του ο εφευρέτης της ηχητικής κασέτας, Λου Όττενς

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Ο Λου Όττενς, ο Ολλανδός μηχανικός που δημιούργησε την ηχητική κασέτα, πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

Από την κυκλοφορία τους την δεκαετία του ’60, εκτιμάται ότι έχουν πωληθεί μέχρι και σήμερα 100 δισεκατομμύρια κασέτες.

Ο εφευρέτης τους έχασε τη ζωή του σε προχωρημένη ηλικία την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του, ενώ βρισκόταν στη γενέτειρα πόλη του, Duizel.

Ο Όττενς είχε γίνει επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης προϊόντων της Philips το 1960, οπότε και ανέπτυξε με την ομάδα του την κασέτα.

Το 1963, η κασέτα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση ηλεκτρονικών ειδών του Βερολίνου και σύντομα έγινε παγκόσμια επιτυχία.

Ο Όττενς έκανε συμφωνία με τις εταιρείες Philips και Sony ώστε η κασέτα που είχε σχεδιάσει να πατενταριστεί ως η αυθεντική, αφότου πολλές γιαπωνέζικες εταιρείες κυκλοφόρησαν παρόμοιες κασέτες σε διαφορετικά μεγέθη.

Ο Όττενς ενεπλάκη αργότερα και στην ανάπτυξη του διαδόχου της κασέτας, του γνωστού σε όλους μας CD, με παραπάνω από 200 δις CD να έχουν πωληθεί μέχρι σήμερα.

Το 1982, παρουσιάζοντας ένα  από τα πρώτα CD player, ο Όττενς είχε δηλώσει: «Το παραδοσιακό πικάπ είναι πλέον απαρχαιωμένο».

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Όττενς βγήκε στην σύνταξη.

Ερωτηθείς σχετικά με την καριέρα του, ο μηχανικός είχε δηλώσει ότι το μόνο του παράπονο ήταν ότι η Sony, και όχι η Philips που εργαζόταν, είχε δημιουργήσει το πρώτο φορητό μηχάνημα αναπαραγωγής κασετών, το Walkman.

Η εφεύρεση του Όττενς άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούσαν να ακούσουν μουσική, και παρόλο που γενικά θεωρούνται πλέον ξεπερασμένες, τα τελευταία χρόνια οι κασέτες έχουν γίνει ξανά δημοφιλείς ανάμεσα σε λάτρεις του ρετρό και της μουσικής.

Σύγχρονοι καλλιτέχνες, όπως η Lady Gaga και το ροκ συγκρότημα The Killers, έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία τους έργα και σε μορφή κασέτας.

Σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης των βρετανικών μουσικών τσαρτς, η πώληση των κασετών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 103% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.

Ήδη, ωστόσο, από το 2018, η πώληση των κασετών είχε σημειώσει άνοδο της τάξεως του 23%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πηγή: BBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα