29 Μαρτίου 2024 / 5:35 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 5:35 μμ

Περού: Πέθανε ο “Νο2” της τρομοκρατικής οργάνωσης “Φωτεινό Μονοπάτι”

από fimotro

Ο υπ’ αριθμόν δύο της οργάνωσης μαοϊστών ανταρτών Φωτεινό Μονοπάτι, ο Χόρχε Κίσπε Παλομίνο, από τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα στο Περού, πέθανε στα τέλη Ιανουαρίου, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το περουβιανό γενικό επιτελείο.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν ότι την 27η Ιανουαρίου 2021 πέθανε ο σύντροφος Ραούλ», ανέφερε το γενικό επιτελείο, χρησιμοποιώντας το nom de guerre του Χόρχε Κίσπε Παλομίνο.

Ο θάνατός του επήλθε «συνεπεία της χρόνιας νεφροπάθειας» του ηγετικού στελέχους των ανταρτών, «που επιδεινώθηκε από τα τραύματα που υπέστη στην επίθεση της 29ης Οκτωβρίου (2020) εναντίον του στρατοπέδου όπου βρισκόταν» στην κοιλάδα που διαπερνούν οι ποταμοί Απουρίμακ, Ένε και Μαντάρο (κεντρικά και νότια), πάντα σύμφωνα με το επιτελείο.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην περιοχή αυτή, τον κυριότερο τομέα όπου παράγεται κόκα στο Περού, έγινε χρήση «όπλων από ελικόπτερο εναντίον στρατοπέδων των τρομοκρατών», κατά τον στρατό.

Στην επιχείρηση εκείνη είχαν σκοτωθεί τρεις αντάρτες και είχαν τραυματιστεί άλλοι πέντε.

Ο Χόρχε Κίσπε Παλομίνο, για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του οποίου οι αρχές προσέφεραν αμοιβή δύο εκατομμυρίων σόλες (550.000 δολαρίων), ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του Φωτεινού Μονοπατιού, της οποίας ηγείται ο αδελφός του, ο Βίκτορ Κίσπε Παλομίνο.

Πρόκειται για φράξια του Φωτεινού Μονοπατιού που έχει διαχωρίσει τη θέση της από τον φυλακισμένο ιστορικό ηγέτη του, τον Αμπιμάελ Γκουσμάν, που συνελήφθη το 1992.

Αν και σχεδόν όλα τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης μαοϊστών ανταρτών που πήραν τα όπλα εναντίον του περουβιανού κράτους το 1980 βρίσκονται πλέον πίσω από τα σίδερα, εξακολουθούν να υπάρχουν πυρήνες ανταρτών διασκορπισμένοι σε δασικές και ορεινές απομονωμένες περιοχές.

Η Λίμα υπολογίζει ότι εξακολουθούν να δρουν στη χώρα κάπου 350 μαχητές, που κατηγορεί ότι συνεργάζονται με διακινητές ναρκωτικών.

Το 2003, η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης ανακοίνωνε ότι περίπου 70.000 άνθρωποι είτε σκοτώθηκαν είτε «εξαφανίστηκαν» τα 20 χρόνια του εμφυλίου πολέμου (1980-2000) ανάμεσα στον στρατό και τα σώματα ασφαλείας από τη μια και τους αντάρτες του Φωτεινού Μονοπατιού και του Επαναστατικού Κινήματος Τουπάκ Αμάρου (MRTA, γκεβαριστές) από την άλλη.

Κατά την επιτροπή, το Sendero Luminoso ευθυνόταν για το 54% των θανάτων της αδελφοκτόνας σύρραξης. Ανάμεσα στις πιο πολυαίμακτες ενέργειες του Φωτεινού Μονοπατιού ήταν η σφαγή το 1984 117 χωρικών στο Σόρας, στην περιφέρεια Αγιακούτσο (νότια), επειδή αρνήθηκαν να στηρίξουν το κίνημα.

Το Περού είναι μαζί με την Κολομβία μια από τις χώρες όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη παραγωγή φύλλων κόκας και κοκαΐνης στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα