Περίπου 15 δισ. ευρώ παραμένουν αδήλωτα

από fimotro

Σύμφωνα με την ΤτΕ, τόσα βρίσκονται σε θυρίδες και στρώματα

Τη βελτίωση της οικονομίας, παρά την πανδημία επιβεβαιώνει η νέα αύξηση της κυκλοφορίας των μετρητών στην αγορά που κατέγραψε τον Αύγουστο η Τράπεζα της Ελλάδος,, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι είναι πολλά τα δισ. ευρώ που κρύβονται σε στρώματα και θυρίδες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το νόμισμα σε κυκλοφορία, τον περασμένο Αύγουστο ανήλθε στο ποσό των 33 δισ. ευρώ, που αποτελεί και νέο ιστορικό ρεκόρ, από 30,4 δισ ευρώ, που ήταν τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς τραπεζικών στελεχών, από τα 33 δισ. ευρώ, ένα ποσό περίπου στα 15 δισ. ευρώ, είναι σε θυρίδες και στα στρώματα και το υπόλοιπο ποσό κυκλοφορεί στην αγορά για πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών.

Μάλιστα, η διακράτηση μετρητών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό, προκαλεί προβληματισμούς και ανησυχίες, καθώς είναι οξύμωρο (αν όχι ύποπτο) να συμβαίνει, σε μια περίοδο (τελευταία πενταετία) που έχουν δοθεί κίνητρα και έχουν αυξηθεί οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα».

Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί το υπουργείο οικονομικών και την ΑΑΔΕ, καθώς η κυκλοφορία του ρευστού στην αγορά και οι πληρωμές μετρητοίς  αντί του πλαστικού χρήματος, αυξάνει τον κίνδυνο της φοροδιαφυγής, αλλά και της κυκλοφορίας μαύρου χρήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των συναλλαγών με κάρτες και γενικά τις πληρωμές μέσω του τραπεζικού συστήματος, ώστε να μην μπορούν να αποκρύπτονται από την Εφορία.

Μεταξύ των μέτρων που ετοιμάζονται είναι η ελκυστικότερη η φορο-λοταρία με κέρδη 50.000 ευρώ τον μήνα και «τζακ-ποτ» με κέρδη 100.000 ευρώ τα Χριστούγεννα και ειδικές φοροεκπτώσεις για αποδείξεις από επαγγελματίες επιρρεπείς στη φοροδιαφυγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα