19 Απριλίου 2024 / 10:09 μμ
19 Απριλίου 2024 / 10:09 μμ

Πέντε μέτρα για να απαλλαγεί η ΕΕ από τη ρωσική εξάρτηση

από fimotro

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σπεύδει να βρει εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο, μια κίνηση που έχει γίνει πιο επείγουσα από ποτέ μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Μάλιστα όπως σημειώνει το Politico, η ΕΕ μπορεί να μειώσει το μεγαλύτερο μέρος της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο ακόμη και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, εάν οι κυβερνήσεις εφαρμόσουν μια σειρά από έκτακτα μέτρα που θα προταθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα.

Οι ρωσικές εισαγωγές αντιπροσώπευαν το 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ΕΕ το 2021, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ). Αλλά όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, Φρανς Τίμερμανς, η ταχεία μείωση που επιδιώκει η ΕΕ «σημαίνει πως ήρθε η ώρα να προστατεύσουμε το ζωτικό μας συμφέρον».

Απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο «μέσα σε κάποια χρόνια»

Όπως δήλωσε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, το σχέδιο των μέτρων που εξετάζει η ΕΕ, το οποίο αναθεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό και ταχύτατα μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, θα μπορούσε να καταστήσει την ΕΕ ανεξάρτητη από το ρωσικό αέριο «μέσα σε κάποια χρόνια». «Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι εφικτό» τόνισε.

Τι προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την κυκλοφορία του εν λόγω σχεδίου, ο Τίμερμανς δήλωσε πως το πακέτο, το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προτείνει την επιτάχυνση της διάθεσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βιοκαυσίμων και υδρογόνου. «Δεδομένου του γεγονότος πως οι αγορές ενέργειας θα είναι σφιχτές για το άμεσο μέλλον, η δημιουργία των δικών μας ενεργειακών πόρων είναι στρατηγικά η πιο έξυπνη και επείγουσα επιλογή» είπε. Ανέφερε επίσης πως θα μπορούσαν να γίνουν εξοικονομήσεις με τη μείωση χρήσης ενέργειας, την εξασφάλιση επαρκών επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους αλλά και την εξεύρεση νέων πηγών αερίου, προσθέτοντας πως η ΕΕ βρίσκεται σε συνομιλίες με την Αίγυπτο, το Κατάρ, «χώρες στο βόρειο χείλος της Μεσογείου», την Αυστραλία και τις ΗΠΑ σχετικά με την ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης προμήθειάς τους. Πέρα όμως από αυτά, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ σχεδιάζει να βασιστεί και στην προμήθεια LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο).

Πάντως, όπως τόνισε ο Τίμερμανς εάν υιοθετηθούν τα μέτρα αυτά και εφαρμοστούν, «θα εισάγουμε κατά 2/3 λιγότερο ρωσικό αέριο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».

Βέβαια, για να συμβεί αυτό, τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν την εμβληματική πολιτική της Πράσινης Συμφωνίας για την μείωση των εκπομπών, με στόχο να καταστήσουν το μπλοκ ουδέτερο για το κλίμα έως το 2050. Η επιτροπή, όπως είπε ο Τίμερμανς θα υποβάλει τις ενεργειακές αυτές προτάσεις σε μια συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στη Γαλλία την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Euractiv: Το προσχέδιο των πέντε προτάσεων

Το Euroactiv, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζει σήμερα το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου. Το προσχέδιο, αν και υπόκειται ακόμη σε αλλαγές πριν από την έγκρισή του, υπογραμμίζει πέντε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η ΕΕ να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Ο πρώτος είναι η διαφοροποίηση του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Αυτό περιλαμβάνει το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που εισάγεται από μέρη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ, «και την παραγωγή του βιοαερίου και του υδρογόνου»
Ο δεύτερος είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας «και της παραγωγής των βασικών συστατικών τους», καθώς και ο «εξορθολογισμός των διαδικασιών αδειοδότησης για ενεργειακά έργα», όπως τα αιολικά πάρκα.
Ένας τρίτος τρόπος είναι η βελτίωση των διασυνδέσεων των ευρωπαϊκών δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του «πλήρους συγχρονισμού των ηλεκτρικών μας δικτύων»
Τέταρτον, «ενίσχυση του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για την ασφάλεια του εφοδιασμού»
Και πέμπτον, «η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της διαχείρισης της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και η προώθηση μιας πιο κυκλικής προσέγγισης στην παραγωγή και τα καταναλωτικά πρότυπα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα