Πελώνη: Έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα

από Philippos

Η Ελλάδα έχει επαρκή αποτρεπτική ικανότητα με τις κινήσεις που έχει κάνει και με τον προγραμματισμό της για τα επόμενα χρόνια, ενώ, έχει αλλάξει η ισορροπία στο πεδίο, ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, σε σχέση με την πρόσφατη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Τουρκία και το ποια είναι η απάντηση της Αθήνας.

«Έχει αλλάξει η ισορροπία στων δυνάμεων στο πεδίο κι ενδεχομένως αυτό να προκαλεί και εκνευρισμό, έχουν γίνει πάρα πολλές κινήσεις -είναι δημόσιες αυτές οι κινήσεις και το τι έχει ενταχθεί στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις-, η Ελλάδα έχει επαρκή αποτρεπτική ικανότητα και με τις κινήσεις που έχει κάνει και με τον προγραμματισμό για τα επόμενα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη για να υπογραμμίσει ότι «σε κάθε περίπτωση πάντα παρακολουθούμε και αξιολογούμε τι συμβαίνει στη γειτονική χώρα, είμαστε πάντα ψύχραιμοι με αυτοσυγκράτηση και αποφασιστικότητα για να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα και πάντα σε εγρήγορση με έναν δύσκολο γείτονα, όπως αποδεικνύεται, ο οποίος βρίσκεται σε έξαρση εμπρηστικής ρητορικής το τελευταίο διάστημα και προφανώς αυτό δεν βοηθάει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει στο παιχνίδι της εμπρηστικής ρητορικής και των δηλώσεων που «έχουν και πολύ προσωπικό τόνο» και προφανώς «θα απαντά όποτε και όπως και με τους τρόπους που χρειάζεται σε όλα τα διεθνή φόρα αποδομώντας τα τουρκικά επιχειρήματα, τα οποία είναι απολύτως απορριπτέα, πολύ περισσότερο σήμερα σε μία κρίσιμη συγκυρία που υπάρχει ένας πόλεμος μέσα στην Ευρώπη και το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι μία ακόμη εστία έντασης στην περιοχή».

Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα «φρενάρει» την αγορά των F16 από την Τουρκία, αλλά και τι θα σήμαινε πρακτικά στο πεδίο αν τελικά τα αγόραζε, η κ. Πελώνη ανέφερε πως η κυβέρνηση το παρακολουθεί και είναι μία υπόθεση που δεν έχει κριθεί.

«Υπάρχει όλη αυτή η συζήτηση από την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ τους διαδικαστικούς λόγους που δεν επέτρεψαν να συμπεριληφθεί -όπως γνωρίζετε υπάρχουν τροπολογίες και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και από τη Γερουσία που βάζουν όρους και προϋποθέσεις για να εγκριθεί η αμυντική αυτή προμήθεια- και λόγοι διαβούλευσης προφανώς ανάμεσα στα δύο Σώματα της νομοθετικής εξουσίας, η οποία έχει πολύ μεγάλο βάρος και στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση της αμερικανικής και εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής», σημείωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα προφανώς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε μία χώρα σαν τις ΗΠΑ να προχωρήσει σε μία προμήθεια σε μία άλλη χώρα.

«Η Τουρκία είναι μία μεγάλη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, πρέπει να τηρεί και τους κανόνες του ΝΑΤΟ και σε κάθε περίπτωση δεν έχει κριθεί η ιστορία, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η Ελλάδα έχει επαρκή αποτρεπτική ικανότητα. Και με βάση τις κινήσεις που έχει κάνει και με τον προγραμματισμό για τα επόμενα χρόνια», επανέλαβε, για να υπογραμμίσει, ότι «υπάρχει ένα πλαίσιο συμπεριφοράς στον δυτικό κόσμο και στο δυτικό στρατόπεδο κι αυτός είναι ένας ευρύτερος προβληματισμός για τη συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας, το να μείνει η γειτονική χώρα στο δυτικό στρατόπεδο, όπως και να ακούγεται αυτό, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θίγονται ελληνικά συμφέροντα. Διότι στο κάδρο αυτό υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και πλαίσια συμπεριφοράς κίνητρα και αντικίνητρα, υπάρχουν φραγμοί και αυτό έχει γίνει σαφές με αφορμή όλες αυτές τις δηλώσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα