Πέφτουν οι τιμές των σιτηρών μετά την επιστροφή της Ρωσίας στις εξαγωγές μέσω Μαύρης Θάλασσας

από Philippos

Υποχωρούν σήμερα (2.11.2022) οι τιμές των σιτηρών μετά την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία για τις εξαγωγές τους μέσω της Μαύρης Θάλασσας από τα ουκρανικά λιμάνια, πάρα το γεγονός ότι εκφράζονται ακόμα αμφιβολίες για την τήρηση των δεσμεύσεών της.

Οι τιμές των σιτηρών είχαν εκτοξευτεί στις αρχές της εβδομάδας, επειδή η Ρωσία ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι αναστέλλει την παρουσία της από τις εξαγωγές, επειδή επικαλέστηκε επιθέσεις κατά των πλοίων της στα νερά του «ασφαλή διαδρόμου» στη Μαύρη Θάλασσα.

Όμως, σήμερα, η Μόσχα ανακοίνωσε έλαβε «γραπτές εγγυήσεις» από την Ουκρανία για την αποστρατιωτικοποίηση του θαλάσσιου διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή των τροφίμων και κατά συνέπεια δέχτηκε να επιστρέψει στη συμφωνία.

Πάντως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε να δηλώσει ότι η Ρωσία «επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αποσυρθεί από τη συμφωνία στην περίπτωση παραβίασης των εγγυήσεων από την Ουκρανία». Η Ουκρανία δεν είχε επιβεβαιώσει αλλά ούτε και διαψεύσει τυχόν εμπλοκή της στις επιθέσεις κατά των ρωσικών πλοίων.

Αλλά, παρά την προειδοποίηση αυτή, το σιτάρι έπεσε στα 340,50 ευρώ ο τόνος γύρω στις 15.30 στο Euronext, τιμή μειωμένη κατά 4,8% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο. Η τιμή της ελαιοκράμβης υποχώρησε στα 657 ευρώ ο τόνος (-2%) και του αραβοσίτου στα 332,75 ευρώ ο τόνος (-1,5%).

Λίγο μετά το άνοιγμα στο Χρηματιστήριο του Σικάγο η τιμή του σιταριού ποικιλίας SRW έπεσε στα 8,43 δολάρια ανά bushel (περίπου 20 κιλά), μειωμένη κατά 6,59%. Ο αραβόσιτος υποχωρούσε στα 6,835 δολάρια (-2,04%) και η σόγια στα 14,28 δολάρια (-0,54%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα