Πέφτει ο Ζάεφ – Στον αέρα η Συμφωνία

από fimotro

Τι θα γίνει τελικά με τις υπογραφές Ελλάδας και Σκοπίων

«Είμαστε σε μια φάση, θα έλεγα προβλέψιμη, μετά την αποτυχία ορισμένων κρατών-μελών της Ευρωπαικής Ένωσης να «ανάψουν το πράσινο φως» για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις οι οποίες αποτέλεσαν κι ένα από τα πολύ ισχυρά κίνητρα της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών και βεβαίως και της κύρωσης της και από τη Βουλή των Σκοπίων» τόνισε ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, Πρέσβης επί τιμή σχετικά με το εάν η αποστασιοποίηση της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει αντίκτυπο στην συμφωνία των Πρεσπών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισήμανε ο κος Μαλλιάς, η όποια νέα κυβέρνηση προκύψει στη Βόρεια Μακεδονία, εφόσον δεν μπορεί να καταγγείλει την συμφωνία, εάν προβεί σε συνεχείς καταστρατηγήσεις της «τα μέτρα αποκατάστασης της τάξης, δηλαδή θεραπείας της συμφωνίας είναι πολύ ατελή».

Αυτό σημαίνει ότι η θα αντιμετωπίσει συγκεκριμένες δυσκολίες για πράξει κάτι τέτοιο.

«Είναι τρία επίπεδα» είπε συγκεκριμένα και εξήγησε ότι όπως ορίζει η συμφωνία των Πρεσπών, πρώτον ενημερώνει η Αθήνα την άλλη πλευρά, ότι κατά την γνώμη της παραβιάζεται η συμφωνία, αναμένοντας απάντηση.

Δεύτερο επίπεδο θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος με πολύ μεγάλη δυσκολία- κατά την εκτίμηση του κου Μαλλιά- θα θελήσει να αρχίσει να εμπλέκεται με ένα θέμα το οποίο τυπικά είναι λήξαν.

Τρίτο επίπεδο αποτελεί η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είτε από κοινού είτε μόνο από την πλευρά της Ελλάδας με το πέρας ενός εξαμήνου- εφόσον η Βόρεια Μακεδονία δεν συμφωνήσει σε αυτή τη προσφυγή.

Θυμίζουμε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν στη Βουλή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ.

Προηγουμένως χθες, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι είχε δώσει “διορία” στον Ζάεφ να παραιτηθεί μέχρι σήμερα το απόγευμα κάτι το οποίο δεν έγινε.

Ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Αλεξάνταρ Νικόλοφσκι, παρουσιάζοντας την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ανέφερε ότι αυτή υποστηρίζεται από 61 βουλευτές, από 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής.

Την πρόταση μομφής, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νικόλοφσκι, υποστηρίζουν ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE (44 βουλευτές), τα αλβανικά κόμματα “Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική” (12 βουλευτές) και “BESA” (3 βουλευτές) και το κόμμα “Levica” (Αριστερά – 2 βουλευτές).

Πάντως, προηγουμένως σήμερα ο βουλευτής της “Συμμαχίας για τους Αλβανούς-Εναλλακτική”, Σκεντέρ Ρετζέπι δήλωσε πως δεν μπορεί να συνταχθεί με μία πρωτοβουλία που υποστηρίζεται και από το εθνικιστικό κόμμα “Levica”, το οποίο διατηρεί σταθερά αντιαλβανικό προφίλ.

Ο Αλεξάνταρ Νικόλοφσκι, ερωτώμενος σχετικά, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Σκεντέρ Ρετζέπι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής.

Μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής, ο Πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να ορίσει συνεδρίαση του Σώματος για την εξέταση της πρότασης. Η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής διαρκεί τρεις ημέρες.

Για να εγκριθεί η πρόταση μομφής πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 61 βουλευτές.

Ο Νικόλοφσκι ανέφερε ότι το VMRO- DPMNE αναμένει πως η ψηφοφορία στη Βουλή επί της πρότασης μομφής θα διεξαχθεί την Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου.

Αντίδραση Ζόραν Ζάεφ για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η αντιπολίτευση

O πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τοποθετήθηκε για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε νωρίτερα σήμερα η αντιπολίτευση.

Στην ανάρτησή του αυτή, ο Ζόραν Ζάεφ σημειώνει:

«Για να εξυπηρετήσουν την μάταιη επιθυμία τους για εξουσία, ήταν έτοιμοι να οδηγήσουν τη χώρα στον κατήφορο και ο λαός να υποφέρει.

Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας να τεθούν σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών, η Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, η Συμφωνία της Οχρίδας, η κοινή και ισότιμη κοινωνία μας, η ειρήνη των πολιτών στο εσωτερικό και οι καλές σχέσεις μας με τους γείτονες.

Όμως αυτή η χώρα έχει τον λαό της, πολίτες δημοκράτες, αγωνιστές και πολιτικούς και κόμματα που δεν θα επιτρέψουν στον Μίτσκοσκι, τον Απασίεφ (σ.σ. αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος “Levica”- Αριστερά) και τον Γκρούεφσκι να καταλάβουν και να καταστρέψουν ξανά τη χώρα.

Ο σκοπός μας είναι και πολιτικός και κρατικός.

Γνωρίζω ότι η πλειοψηφία των πολιτών μας και η πλειοψηφία των βουλευτών μας υποστηρίζουν περήφανα αυτόν τον σκοπό.

Η δημοκρατία, η ελευθερία, η αλληλεγγύη και η ενότητα είναι οι αξίες μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα