Πατριάρχης προς την Ιεραρχία του Θρόνου: Γράφεται και λέγεται ότι θα παραιτηθώ, ουδέν αναληθέστερον τούτου!

από fimotro

Με τον παραπάνω  άμεσο και αφοριστικό τρόπο θέλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος να θέσει τέρμα στις συζητήσεις και στις φήμες που τον φέρουν να παραιτείται και να δίνει μάλιστα το δακτυλίδι της διαδοχής σε συγκεκριμένο πρόσωπο.
Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
Το ξεκαθάρισμα έγινε την περασμένη Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, όταν κάλεσε την ενδημούσα Ιεραρχία σε μία άτυπη σύναξη στο Φανάρι.
Αφού τους είπε λεπτομερώς  τα της δοκιμασίας της  υγείας του και ευχαρίστησε τον Θεό για το έλεος του να του συμβεί το επεισόδιο αυτό στο ταξίδι της Αμερικής και να αντιμετωπιστεί με τον πιο άριστο επιστημονικά τρόπο  απευθυνόμενος στους συνεργάτες του  Ιεράρχες με πατρικό και μειλίχιο ύφος- ώσπερ ο Κύριος προς τους μαθητές του-  είπε:
« Σας κάλεσα σήμερα για να σας δω όλους μαζί και να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας και για τις ευχές  που μου στείλατε δια του Επιτρόπου μου όταν ήμουν στην Αμερική αλλά και πολύ περισσότερο για να σας πω μερικά πράγματα. Από  την ημέρα που έφτασα στην Αμερική γίνεται μία παραφιλολογία πως πρόκειται να παραιτηθώ! Ουδέν αναληθέστερον τούτου.  Τελεία και παύλα! Και για να γνωρίζετε και σείς τον  Αρχιεπίσκοπο Αμερικής τον στήριξα και θα συνεχίζω να τον στηρίζω διότι είναι ο οφθαλμός και τα ώτα μας στην Αμερική. Είναι ο άνθρωπος τον οποίο εμείς επιλέξαμε και στείλαμε εκεί για να εργαστεί οπότε πρέπει να τον στηρίξουμε και είχα υποχρέωση στο ποίμνιο του να τον στηρίξω όπως στήριξα και τον Δημήτριο όταν είχα πάει και τον μακαρίτη τον Ιάκωβο. Και το συνηθίζω αυτό όταν επισκέπτομαι μια επαρχία του Θρόνου να απευθύνω λόγια υποστηρικτικά και ενισχυτικά για τον οικείο Ιεράρχη για να τον ενισχύσουμε στον αγώνα που δίνει στην επαρχία του»
Και ο Πατριάρχης δεν έμεινε μόνο  εδώ αλλά πρόσθεσε και τα εξής σημαντικά με τα οποία βάζει ταφόπετρα στην παραφιλολογία που καλλιεργήθηκε από συγκεκριμένο κέντρο και γέμισε όλες τις εφημερίδες και τις ιστοσελίδες των Αθηνών με την είδηση ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραιτείται και ότι φωτογράφισε τρόπον τινά ως διάδοχο του τον Αμερικής Ελπιδοφόρο.
Είπε ο Πατριάρχης στους Ιεράρχες του Θρόνου:
«Θα επιθυμούσα να διευκρινίσω πως όσο οι δυνάμεις μου το επιτρέπουν και όσο θέλει ο Θεός θα παραμείνω στη θέση μου και την διακονία μου στη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Δεν έχω υποδείξει κανέναν. Γράφτηκε για τον Ελπιδοφόρο τίποτε δεν ισχύει. Αυτό που ισχύει είναι ότι όταν έλθει εκείνη η ώρα εσείς θα εκλέξετε τον διάδοχό μου. Τελεία και παύλα για να παύσει επιτέλους αυτή η παραφιλογία».
 
Με αυτό τον άμεσο τρόπο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος  θέλησε να δώσει μιαν απάντηση προς πολλούς αποδέκτες, κυρίως όμως, προς εκείνους που καθ´όλη την διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ τροφοδοτούσαν με μονόπλευρη πληροφόρηση εφημερίδες και ιστοσελίδες και όλα τα δημοσιεύματα και οι αναρτήσεις παρουσίαζαν τον Ελπιδοφόρο ως διάδοχο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου .
Λέγεται μάλιστα ότι υπήρξε και κάποιο έντονο επεισόδιο μεταξύ του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Ελπιδοφόρου για τα δημοσιεύματα αυτά, λίγο πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ και του συνέστησε να επικεντρωθεί στο καθήκον του και στο λαμπρό έργο του εκεί.
Οι πλέον καχύποπτοι είπαν ότι αυτό επέτεινε επί τα χείρω την αδιαθεσία και την  υπερκόπωση που αισθάνθηκε  ο Ελπιδοφόρος από το φορτίο των ημερών,  ώστε να μην καταφέρει να ξεπροβοδίσει τον Πατριάρχη στο αεροδρόμιο, αφήνοντας το ξεχωριστό αυτό προνόμιο σε έναν Επίσκοπο.
Πάντως τα δημοσιεύματα αυτά που προκάλεσαν τον εκνευρισμό του Πατριάρχη και τον οδήγησαν – επιτέλους – στην ανάγκη να δώσει τις εξηγήσεις του στην ενδημούσα Ιεραρχία, προκλήθηκαν  και καλλιεργήθηκαν  δεόντως είτε από ανθρώπους προσκείμενους στον Ελπιδοφόρο(οι γνωστοί- άγνωστοι σύμβουλοι που διαθέτει εις τας Αθήνας, οπότε  τι να τους κάνει τους εχθρούς αφού αυτοί του έσκαψαν τον λάκκο επαρκώς) είτε από εχθρικά διακείμενους στον Ελπιδοφόρο, ( για προβοκάτσιας) πράγμα αδιανόητο αφού τα έντυπα που έγραψαν για το θέμα αυτό είναι τα ίδια που καλλιεργούν εδώ και καιρό τον μύθο της διαδοχής και τα οποία προβάλλουν συνήθως δύο υποψηφίους ως μονομάχους. Ίσως γιατί δεν γνωρίζουν την γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές ιστορία  του Φαναρίου.
Πάντως η απόφαση του Πατριάρχη να δώσει αυτές τις εξηγήσεις στους Ιεράρχες που τον πλαισιώνουν καθημερινά στο ταπεινό Φανάρι και δίνουν μαζί του κάθε μέρα τον μαρτυρικό τους αγώνα ήταν η καλύτερη απάντηση προς αυτούς που βιάζονται να τον αντικαταστήσουν.

Σημείωση: Τα αποδιδόμενα εντός εισαγωγικών λόγια εις τον Πατριάρχη, θα μου επιτρέψετε να ξεκαθαρίσω ότι είναι «κατά προσέγγιση» αυτά που είπε. Διότι ούτε μπροστά είμαστε, ούτε απομαγνητοφωνημένο κείμενο μας δόθηκε.Ωστόσο δεν νομίζουμε ότι τον αδικούμε με αυτό το τολμηρό δημοσίευμα. Αντιθέτως πιστεύουμε ότι ήταν μιά από τις καλύτερες στιγμές του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όπως ακριβώς τον γνωρίσαμε κατά τα  παιδικά μας χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα