Πατούλης: Δεν θα χαθεί ούτε μία μέρα πλέον για την ολοκλήρωση των έργων του Φαληρικού Όρμου

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Τη σύσταση παρατηρητηρίου ελέγχου τήρησης των εργασιών αποπεράτωσης της Α΄φάσης του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, εντός των προβλεπομένων χρονοδιαγράμματων και μέχρι το τέλος του 2020, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα (22/6) στο χώρο.

Η Α΄φάση, προϋπολογισμού 150 εκ. ευρώ, που εκτελεί η Περιφέρεια Αττικής από το Μάιο του 2017, αφορά σε έργα οδοποιίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης των παραλιακών δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου-Ταύρου, οι οποίοι έρχονται πολύ συχνά αντιμέτωποι με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Επιπρόσθετα, στα κρίσιμης σημασίας οδικά έργα, εκτελούνται συνοδευτικά περιβαλλοντικά και αρδευτικά στοιχεία, τα οποία συναποτελούν «ένα σύνθετο και δύσκολο έργο, καθώς υλοποιείται εντός πυκνού αστικού ιστού και απαιτούσε πολλαπλές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις», όπως ενημέρωσαν τον περιφερειάρχη οι εκπρόσωποι των Ττχνικών έργων της Περιφέρειας και της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρίας.

Η ενημέρωση έγινε στα γραφεία της αντιπεριφέρειας Νότιου Τομέα, παρουσία των αντιπεριφερειάρχών Ν. Τομέα, Δ. Νάννου,και Οικονομικών Ν. Πέππα, μετά την βιντεοπροβολή των έργων, σε σύσκεψη όπου συμμετείχαν επίσης, οι δήμαρχοι Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, Μοσχάτου-Ταύρου Α. Ευθυμίου, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλος και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος τεχνικών έργων Ε. Κοσμίδη και ο σύμβουλος της Περιφέρειας σε ζητήματα οδικής ασφάλειας Κ. Λογοθέτης.

Εν συνεχεία, ο κ. Πατούλης, αφού επισκέφθηκε και εργοτάξια, χαρακτήρισε «εμβληματικό έργο πνοής για όλη την Αττική και τους κατοίκους της» την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, και υπογράμμισε πως αποτελεί πρώτης προτεραιότητας για την Περιφέρεια. Ευχαρίστησε τους υπευθύνους του έργου για την συνεπή εξέλιξη των εργασιών. Σημείωσε ότι την 1η Σεπτεμβρίου είχε ολοκληρωθεί σε ποσοστό 38% και σήμερα κατά 70% και επισήμανε ότι οι ρυθμοί θα συνεχιστούν εντατικά, ώστε να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες έως τα τέλη του έτους. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε και τη σύσταση του Παρατηρητηρίου, «μέσω του οποίου θα παρακολουθούμε και θα ελέγχουμε επισταμένα, σε καθημερινή βάση, τις εργασίες που εκτελούνται, αλλά και την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων».

Επίσης, ενημέρωσε ότι παράλληλα σχεδιάζεται και η Β΄φάση του έργου, για τη χρηματοδότηση του οποίου η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ λόγω σπουδαιότητας, περιλαμβάνεται και στον κατάλογο έργων προτεραιότητας της Περιφέρειας Αττικής για χρηματοδότηση, από τον νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.

Οι δήμαρχοι Καλλιθέας και Μοσχάτου -Ταύρου αναγνώρισαν ότι το εργο θα προσδώσει «υπεραξία στην περιοχή» καθώς την θωρακίζει από τα πλημμυρικά φαινόμενα και «θα αποτελέσει μία σημαντική διέξοδο αναπτυξιακού, πολιτιστικού, αθλητικού και τουριστικού χαρακτήρα για τους πολίτες».

Ο περιφερειάρχης αναφορικά με το έργο δεσμεύτηκε ότι «θα το παρακολουθούμε βήμα-βήμα, προκειμένου η Α΄φάση να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2020. Σε συνεργασία με τους δήμους Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, καθώς και με τους άλλους όμορους δήμους θα είμαστε σε συνεχή διαβούλευση, προετοιμάζοντας και τη Β’ φάση του έργου, που περιλαμβάνει τα έργα ανάπλασης. Στόχος μας να ανοίξουμε με τον καλύτερο και λειτουργικότερο τρόπο την πρόσβαση των πολιτών προς το παραλιακό μέτωπο και να παραδώσουμε ένα έργο, που θα σημάνει την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής».

Τι περιλαμβάνει η Α’ φάση του έργου ανάπλασης του Φαληρικού όρμου

Το έργο περιλαμβάνει συγκοινωνιακά οδικά, τεχνικά έργα, έργα αποστράγγισης οδοστρωμάτων, αντιπλημμυρικά έργα, έργα αποχέτευσης ομβρίων, έργα αποκατάστασης δικτύων ΟΚΩ (αγωγοί φυσικού αερίου, ύδρευσης κλπ.) καθώς και ορισμένα υδραυλικά έργα εκτός περιοχής, όπως αντλιοστάσια, αγωγοί, Κέντρο Ανάκτησης Νερού στον Ελαιώνα.

Σε επόμενο στάδιο προγραμματίζονται τεχνικά έργα οδοποιίας μαζί με τους τοίχους αντιστήριξης, αντιπλημμυρικά έργα, έργα αποχέτευσης ομβρίων, αντλιοστάσιο Κηφισού και ολοκλήρωση έργων αποκατάστασης δικτύων ΟΚΩ (αγωγοί φυσικού αερίου, ύδρευσης κλπ.) καθώς και ορισμένα υδραυλικά έργα εκτός περιοχής, όπως αντλιοστάσιο και αγωγοί για την ανανέωση των στάσιμων υδάτων του Κηφισού και το Κέντρο Ανάκτησης Νερού στον Ελαιώνα.

Επίσης θα ολοκληρωθούν τα συνοδά ηλεκτρομηχανολογικά έργα των συγκοινωνιακών και υδραυλικών υποδομών, και οι απαραίτητες τροποποιήσεις-συμπληρώσεις των εγκαταστάσεων σηματοδότησης του συστήματος κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών εντός της περιοχής του έργου, και εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού για την ένταξη της περιοχής του έργου στο Σύστημα Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα