Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του διευθύνοντος συμβούλου της General Electric Power Europe Michael Rechsteiner σήμερα το μεσημέρι θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια της πρώτης νέας μεγάλης βιομηχανικής επένδυσης στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο. Η νέα μονάδα θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο βιομηχανικό συγκρότημα της Αλουμίνιον της Ελλάδος στα Αντίκυρα Βοιωτίας, στον χώρο όπου ήδη είναι εγκατεστημένα εκτός από τις παραγωγικές εγκαταστάσεις του αλουμινίου, δύο εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής η μονάδα της Protergia και η μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας της Αλουμίνιον.

Η νέα επένδυση προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα στην Ελλάδα, με συνολική ισχύ 1428 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο, με το μεγαλύτερο σήμερα ενεργειακό κέντρο της χώρας στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης της ΔΕΗ να έχει συνολική ισχύ 1456MW.

Η νέα μονάδα με εγκατεστημένη ισχύ 826MW είναι η μεγαλύτερη στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα (η αντίστοιχη μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη αποτελείται από δύο στροβίλους) με μια από τις μεγαλύτερες θερμικές αποδόσεις (σχέση κατανάλωσης αερίου προς παραγόμενη ενέργεια) στην Ευρώπη (63%). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι η πιο καινούρια αλλά και η πιο αποδοτική μονάδα συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη, σε μια χρονική συγκυρία ιδιαίτερα ευνοϊκή για το φυσικό αέριο, με δεδομένο ότι είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο. Πρακτικά ο συνδυασμός απόδοσης, χαμηλών εκπομπών για τη συγκεκριμένη μονάδα αλλά και για άλλες που πιθανόν να κατασκευαστούν στο ελληνικό σύστημα, καθιστά τα εργοστάσια φυσικού αέριου τα πιο αποδοτικά: αντίστοιχα η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 με εκτιμώμενο κόστος άνω του 1,4 δισ. ευρώ έχει ελάχιστο εγγυημένο βαθμό απόδοσης 41,5%. Αυτό σημαίνει ότι όσο ανεβαίνει ή διατηρείται στα τρέχοντα επίπεδα άνω των 25 ευρώ ο τόνος, το κόστος παραγωγής για τους λιγνίτες υπερβαίνει το κόστος των μονάδων αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα