Παράταση στις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές

από fimotro

Τα σχέδια του υπ. Οικονομικών και της ΑΑΔΕ

Την παράταση των μεταβιβάσεων ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές τιμές για όσους είχαν υποβάλλει στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, δωρεών και γονικών παροχών σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ.

Οι χιλιάδες δηλώσεις που υποβλήθηκαν τον τελευταίο μήνα του έτους φράκαραν τις εφορίες οι οποίες αδυνατούν να ελέγξουν όλες τις δηλώσεις μέχρι την 31η Ιανουαρίου που λήγει η προθεσμία για την οριστική σύνταξη συμβολαίων. Οι νέες αντικειμενικές αξίες, αλλά και η αύξηση του αφορολόγητου ποσού για γονικές παροχές και δωρεές στα 800.000 ευρώ οδήγησαν στην εκτόξευση των μεταβιβάσεων από τον περασμένο Οκτώβριο.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να δώσει περιθώριο ενός ή δύο μηνών στους πολίτες για να ολοκληρώσουν οριστικά συμβόλαια ακινήτων, γονικές παροχές και δωρεές. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν ο υπουργός Οικονομικών δεν δώσει το πράσινο φως για την παράταση, οι αγοραστές θα πληρώσουν αυξημένο φόρο.

Όπως αναφέρει παράγοντας της φορολογικής διοίκησης, τα προβλήματα εντοπίζονται στις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων από πολλές εφορίες κυρίως της Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ έχει δώσει εντολή επιτάχυνσης των διαδικασιών για τις χειρόγραφες δηλώσεις φορολογίας γονικής παροχής – δωρεάς που υπεβλήθησαν μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2021 καθώς και των δηλώσεων φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων που δεν μπορούσαν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty. Ωστόσο, ο στόχος αυτός δεν έχει επιτευχθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 15.000 δηλώσεις γονικών παροχών και 4.700 δηλώσεις δωρεών ακινήτων ενώ εάν προστεθούν και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβλήθηκαν στις εφορίες τότε ο αριθμός των μεταβιβάσεων ακινήτων αυξάνεται κατακόρυφα.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΕΣΣΕ) και η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σε ανακοίνωση που εξέδωσαν σημειώνουν ότι το σύστημα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τη σημερινή συσσωρευμένη συναλλαγή με αποτέλεσμα οι συναλλασσόμενοι και οι λοιποί εμπλεκόμενοι (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μεσίτες, κατασκευαστές κλπ) να βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση. Χιλιάδες δηλώσεις στις αρμόδιες Οικονομικές Υπηρεσίες είναι ανεκτέλεστες. Χιλιάδες Βεβαιώσεις περί μη οφειλής ΤΑΠ τελούν σε αναμονή της έκδοσής τους. Ομοίως, τεράστιο πλήθος πιστοποιητικών, απαραίτητων για την σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομίας, καθυστερούν να εκδοθούν, με συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αποδοχής κληρονομίας. Όσον αφορά δε την «Ταυτότητα Κτιρίου», η καθυστέρηση των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων λόγω της αναμονής της έκδοσής της, είναι τεράστια (πλέον των τριών  μηνών) καθώς οι μηχανικοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν χρονικά στην έκδοσή της. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει μια ακόμη δίμηνη παράταση, ήτοι συνολικά μέχρι την 31.03.2022, του ισχύοντος μέχρι την 31.12.2021 πλαισίου μεταβιβάσεων ακινήτων, ήτοι παράταση τόσο της ισχύος των περυσινών αντικειμενικών αξιών, όσο της ισχύος όλων των σχετικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, ώστε να μην χρειάζεται επανέκδοσή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα