19 Μαρτίου 2024 / 4:09 πμ
19 Μαρτίου 2024 / 4:09 πμ

Παραμένουν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια

από fimotro

Σκληρή μάχη συνεχίζουν να δίνουν για την αντιμετώπιση της φωτιάς στην κεντρική Εύβοια, οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Μέχρι αργά το απόγευμα 8 έως 10 αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποίησαν συνεχείς πτήσεις, «χτυπώντας» από αέρος τις εστίες της φωτιάς σε δύσκολα σημεία στα οποία δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες. Από το έδαφος, τμήματα της πυροσβεστικής της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, του στρατού αλλά και εθελοντές προσπάθησαν να μην αφήσουν ούτε μια εστία να καίει, ιδιαίτερα στα ευαίσθητα περιφερειακά σημεία της φωτιάς, όπως επίσης στα απόκρημνα και τις χαράδρες, όπου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη απειλή.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας επικράτησε άπνοια, η οποία ευνόησε τις πυροσβεστικές δυνάμεις παρά το γεγονός ότι το ξημέρωμα είχαν σηκωθεί -για μικρό χρονικό διάστημα- ισχυροί άνεμοι που προβλημάτισαν τους πυροσβέστες. Από το πρωί ένα μεγάλο κομμάτι από την καμένη έκταση περιμετρικά έχει πλέον ελεγχθεί. Η προσπάθεια κατάσβεσης ωστόσο συνεχίζεται και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα καθώς το σύνολο των πυροσβεστών που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή παραμένουν, για να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και «να περπατήσουν με το πόδι όλα τα σημεία της φωτιάς» όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι επιτελείς της Πυροσβεστικής.

«Είναι μια τεράστια περιοχή την οποία πρέπει να περπατήσουμε βήμα προς βήμα και μόνο τότε θα νιώσουμε ασφάλεια για το επόμενο διάστημα» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Καρακάντζας τονίζοντας πως «η επιφυλακή στη συγκεκριμένη περιοχή θα είναι για πολλές μέρες ακόμη. Θα έχουμε τελειώσει μόνο όταν η μπότα του πυροσβέστη πατήσει και το τελευταίο αποκαΐδι μέσα σ’ αυτή την τεράστια έκταση» υπογραμμίζει με νόημα.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι των χωριών Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Πλατανιά Ψαχνών και Σταυρού μετρούν τις «πληγές» που αφήνει η φωτιά.

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Δημήτρη Βουρδάνο «σήμερα βρέθηκαν στην περιοχή για να κάνουν μια αναγκαία εκτίμηση της κατάστασης ειδικοί εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρώσει η Πυροσβεστική τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, και στη συνέχεια να δοθεί εντολή στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ που είναι στο δήμο στα Ψαχνών να δεχθούν αιτήσεις για αποζημίωση, καταβάλλοντας και το ειδικό παράβολο που έχει προβλεφθεί για αυτές τις περιπτώσεις» σημειώνει ο κ. Βουρδάνος.

Ο ίδιος όμως δεν κρύβει και την ανησυχία του καθώς σε παρόμοιες περιπτώσεις τόσο στη γειτονική Λίμνη όσο και στο Κοντοδεσπότι «υπήρξαν προβλήματα αποζημιώσεων με τους ρητινοπαραγωγούς, που θα πρέπει να αποφευχθούν». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «το μεγαλύτερο μέρος του δάσους που έχει καεί είτε είναι διακατεχόμενο είτε οι κάτοικοι των χωριών έχουν ψήφους ιδιοκτησίας σε αναγκαστικούς συνεταιρισμούς και προκύπτουν πολλά προβλήματα που στην περίπτωση της Λίμνης της Εύβοιας χρειάστηκαν ειδικές παρεμβάσεις για να μπορέσουν να ενταχθούν στις αποζημιώσεις. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στη συνέχεια» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά την έναρξη της φωτιάς δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημα ενώ έχει γίνει γνωστό ότι έχουν ληφθεί 24 καταθέσεις και οι ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής μελετούν τα στοιχεία που υπάρχουν είτε για ανθρώπους είτε για ευρήματα χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα.

Για το θέμα της ηλεκτροδότησης, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΤΕ/ΔΕΗΔΕΗ -1,14% και του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, Γ. Κεμανές σημειώνει ότι «οι βλάβες που σημειώθηκαν ήταν σχετικά μικρές, σε σχέση με το τεράστιο μέγεθος της πυρκαγιάς». Όπως μάλιστα διευκρινίζει, «μέσα σε 8 περίπου ώρες αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση των χωριών Πλατανιά και Μακρυμάλλη» και πως «αρκετοί τεχνίτες διέκοψαν για το λόγο αυτό τις κανονικές τους άδειες». Ο ίδιος απορρίπτει την πιθανότητα να εξερράγη η φωτιά από τα δίκτυα της ΔΕΗΔΕΗ -1,14% δηλώνοντας πως «λόγω της ένταξης του συγκεκριμένου πευκοδάσους στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Νatura, τα δίκτυα μας διέρχονται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την αρχική εστία. Αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος που τα δίκτυα είχαν μικρές ζημιές και δεν δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα ηλεκτροδότησης».

Τέλος, σε ότι αφορά τον χαρακτήρα της περιοχής, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Εύβοιας σχετικά με τον χαρακτήρα της έκτασης που έχει θυσιαστεί στις φλόγες διευκρινίζει ότι «η ευρύτερη περιοχή των οικισμών Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη, Πλατάνα, Σταυρός δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές του δικτύου Natura 2000» επί των οποίων έχει αρμοδιότητα ο συγκεκριμένος φορές και διευκρινίζει ακόμη, πως «η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) με προστατευτέα είδη τα: Πετροκούναβο, Αλεπού, Σκατζόχοιρος, Ασβός, Πέρδικα, Λαγός, Φασιανός, Γεράκι, Τσίχλες, Κότσιφας, Τρυγόνι, κά».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα