19 Απριλίου 2024 / 2:31 μμ
19 Απριλίου 2024 / 2:31 μμ

Παραλλαγή Όμικρον: Ξεκίνησε από αρουραίο;

από fimotro

Το ενδεχόμενο η παραλλαγή Όμικρον να μην πρωτοεμφανίστηκε σε ανθρώπο αλλά σε αρουραίο εξετάζουν επιστήμονες. Κατά τον Κρίστιαν Άντερσεν, ανοσολόγο στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps, είναι πιθανό ένα ζώο που έφερε τον ιό να συγκέντρωσε πολλές μεταλλάξεις εντός του, προτού μεταφέρει το παραλλαγμένο, πλέον, στέλεχος σε ανθρώπους. Η διαδικασία της μεταπήδησης του ιού από άνθρωπο σε ζώο και ξανά σε άνθρωπο ονομάζεται αντίστροφη ζωονόσος.

Το βασικό δεδομένο που στηρίζει τη θεωρία αυτή είναι η απόκλιση που παρουσιάζει η παραλλαγή Όμικρον από προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού SARS-CoV-2. «Η θεωρία περί αντίστροφης ζωονόσου που ακολουθήθηκε από νέα ζωονόσο μου φαίνεται πιο πιθανή, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την πρώιμη απόκλισή της από άλλες παραλλαγές του κορονοϊού, αλλά και τις ίδιες τις μεταλλάξεις, επειδή ορισμένες από αυτές είναι αρκετά ασυνήθιστες», δήλωσε ο Άντερσεν.

Η παραλλαγή Όμικρον έχει δώσει επτά μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να κάνουν τρωκτικά, όπως ποντίκια και αρουραίους, ευάλωτα στον ιό. Για σύγκριση, η παραλλαγή Άλφα του κορονοϊού έχει μόνο κάποιες από τις επτά μεταλλάξεις, σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας και ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής Τουλέιν των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκάρι.

Η παραλλαγή Όμικρον φέρει αριθμό μεταλλάξεων που δεν έχει βρεθεί σε άλλες μορφές του SARS-CoV-2, και γι’αυτό κάποιοι επιστήμονες θεωρούν πως η παραλλαγή πρωτοεμφανίστηκε σε ζώο, είπε ο Γκάρι στο περιοδικό Science.

Ο εξελικτικός βιολόγος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Μάικ Γουόρομπι, αμφιβάλλει για τη θεωρία του ζωικού ξενιστή, προκρίνοντας την επώαση της παραλλαγής Όμικρον σε ανοσοκατεσταλμένο άνθρωπο. Ωστόσο, αναρωτιέται «αν υπάρχουν και άλλα είδη που μπορούν να μολύνονται για χρόνια, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων παραλλαγών με πολλές μεταλλάξεις.»

Η επικρατούσα θεωρία σε σχέση με την προέλευση της Όμικρον, πάντως, είναι πως η παραλλαγή αναπτύχθηκε σε ανοσοκατεσταλμένο ασθενή. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ένας ανοσοκατεσταλμένος ασθενής κόλλησε κορονοϊο, τον οποίο το σώμα δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει, προκαλώντας χρόνια μόλυνση. Με τον πολλαπλασιασμό του ιού στο σώμα του ασθενή, δημιουργήθηκαν διάφορες μεταλλάξεις. Υπάρχουν ενδείξεις πως με παρόμοιο τρόπο αναπτύχθηκε και η παραλλαγή Άλφα του SARS-CoV-2. Μένει να επιβεβαιωθεί αν αυτό ισχύει και για την Όμικρον, σύμφωνα με το Science.

Αν απορριφθεί τόσο το σενάριο του ζωϊκού ξενιστή, όσο και του ανοσοκατεσταλμένου, είναι πιθανό η παραλλαγή Όμικρον να ξεκίνησε σε κάποιο πληθυσμό χωρίς ίικη εποπτεία, που σημαίνει ότι μπορεί να αναπτύσσεται εδώ και ένα χρόνο. «Θεωρώ πως δεν εξελίχθηκε στη Νότιο Αφρική, όπου παρακολουθούν στενά την πανδημία, αλλά σε κάποιο άλλο μέρος του νότιου τμήματος της Αφρικής κατά τον κύμα του περασμένου χειμώνα», δήλωσε στο Science ο Κρίστιαν Ντρόστεν, ιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Σαριτέ του Βερολίνου.

Ωστόσο, για να ισχύει αυτή η υπόθεση, θα πρέπει ο πληθυσμός στον οποίο πρωτοεμφανίστηκε ο ιός να είναι απολύτος απομονωμένος, αφού δεν εξαπλώθηκε μακριά από αυτόν η παραλλαγή Όμικρον, τονίζει ο εξελικτικός βιολόγος του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Άντριου Ραμπό. «Αμφιβάλλω πως υπάρχει μέρος στον κόσμο που να είναι τόσο απομονωμένο», προσέθεσε.

*Με πληροφορίες από το LiveScience.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα