Παραίτηση ή εξευτελισμός; 

από fimotro

Το πρόβλημα που πρόκυψε εξαιτίας της παραίτησης ή μη, του πολιού Μητροπολίτη Θήρας Επιφανίου απεκάλυψε τη σύγχρονη μάστιγα στη διοίκηση της Εκκλησίας μας 

«Τον αγώνα τον καλόν ηγώνισμαι, τον δρόμον τετέλεκα, την πίστην τετήρηκα…» γράφει ο Απ. Παύλος απευθυνόμενος στον Τιμόθεο στην ομώνυμη Β’ επιστολή του, δίνοντάς μας παράδειγμα απολογισμού και των δικών μας έργων.

Θα περίμενε κανείς από τους θρησκευτικούς μας ταγούς, όταν οι φυσικές τους δυνάμεις τους εγκαταλείπουν, όταν έχουν ολοκληρώσει τα έργα τους και η ηλικία είναι προχωρημένη, να παραδίδουν την σκυτάλη στους επόμενους για να μην επιβαρύνουν την υστεροφημία τους.

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Ακούστηκε αυτές τις ημέρες και ταρακούνησε τα λιμνάζοντα νερά της Εκκλησίας μας ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων γέρων Επιφάνιος- σεβαστός Ιεράρχης, εκλογή και χειροτονία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου αλλά και ιδιαιτέρως εκτιμώμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο- υπέβαλε στον Αρχιεπίσκοπο και την Σύνοδο την παραίτηση του και μάλιστα χειρογράφως.

 Νυν απόλυσι ζητώ, τους είπε. 

Αργότερα με ταχύτητα βολίδας διαψεύστηκε.

-Δεν την υπέβαλε ποτέ, μας είπαν. 

-Ήταν προϊόν πλαστογραφίας, πρόσθεσαν. 

Και η Σύνοδος ασφαλώς δεν την αποδέχθηκε, ασχέτως του αν το χειρόγραφο κείμενο δεν αμφισβητήθηκε ότι εγράφη από τον Γέροντα Μητροπολίτη και η υπογραφή ήταν δική του. Η μονή παρατυπία ήταν ότι ήταν φωτοτυπία και όχι το πρωτότυπο. 

Και ως γνωστόν οι φωτοτυπίες δεν γίνονται αποδεκτές  σε τέτοια διοικητικής φύσεως θέματα. 

Οι πληροφορίες μας λένε ότι υπάρχει παρασκήνιο πίσω από αυτή την ενέργεια! Οι συγγενείς του Γέροντα Ιεράρχη, βλέποντας ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον στα καθήκοντα του τον συμβουλεύουν να παραιτηθεί.

Και μπράβο τους, διότι όπως αποδεικνύεται δεν βλέπουν το συμφέρον τους αλλά την υστεροφημία του γέροντος Επιφανίου που έγραψε ιστορία στην ιστορική Ι.  Μονή Χοζοβιωτίσσης και σε όλη την πολυνησιακή Μητρόπολη, αφ´οτου εξελέγη Ποιμενάρχης της. 

Προφανώς  συνέταξε την επιστολή παραίτησης ο Σεβ. Θήρας σε μια στιγμή νηφαλιότητας και την έβαλε στο συρτάρι του. 

Το περιβάλλον του όμως και αυτοί που διοικούν αντ´αυτού την Μητρόπολη δεν θέλουν και δεν τον αφήνουν να παραιτηθεί. 

Το θέμα είναι ποιος βρήκε την επιστολή παραίτησης, την φωτοτύπησε και την έστειλε στον Αρχιεπίσκοπο; 

Αυτό πρέπει να εξιχνιαστεί. 

Και γιατί οι γύρω δεν θέλουν ή δεν αφήνουν τον γέροντα Μητροπολίτη να παραιτηθεί αφού βλέπουν ότι δεν μπορεί πλέον να είναι ο Επιφάνιος που όλοι ξέραμε και σεβόμασταν; 

•Το πραγματικό βεβαίως πρόβλημα, δεν είναιι αν έστειλε ή όχι την παραίτηση ο Θήρας, ούτε αν ήταν φωτοτυπία, αλλά αν  όντως την έγραψε ο ίδιος  (δεδομένου  ότι ήταν χειρόγραφο κείμενο επαναλαμβάνουμε ) και αν την υπέγραψε. Αυτό προέχει!

•Και εαν, όντως, αισθάνθηκε την ανάγκη να γράψει και να υπογράψει ένα τέτοιο κείμενο παραιτήσεως, ποιος δεν τον αφήνει να το καταθέσει; Και γιατί; 

•Ποιοι επωφελούνται από την παραμονή του Γέροντα Μητροπολίτη στη θέση του Μητροπολίτη Θήρας; 

Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν ώστε να αποφευχθεί  ο σκανδαλισμός των πιστών στο αγαιοπελαγίτικο νησί και όχι μόνο.

Τελικώς  η λήξη της παρούσης συνοδικής περιόδου ήταν επεισοδιακή αφού η παραίτηση του Γέροντα Θήρας Επιφανίου δεν υποβλήθηκε ποτέ και το … «φωτοτυπημένο» έγγραφο παραίτησης που προσκόμισε ο Αρχιεπίσκοπος στην ΔΙΣ  δεν ελήφθη υπόψη! 

Δεν αποφασίστηκε ωστόσο περαιτέρω έρευνα από την Σύνοδο για το πως έφτασε το έγγραφο στα χέρια του Αρχιεπισκόπου.

Αντιθέτως  εστάλη στον Σεβ. Θήρας Επιφάνιο για να διερευνήσει το πως προέκυψε. Δηλαδή για να το κουκουλώσει! 

Όμως το ερώτημα που ακούγεται από προχθές, από στόμα σε στόμα,  είναι ένα: πράγματι ασκεί κανονικά τα καθήκοντα του ο Μητροπολίτης Επιφάνιος  ή τον εκπροσωπεί σε όλα ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος του νησιού που είναι ο ισχυρός άνδρας της Μητρόπολης; 

Στο μεταξύ τα άλλα ερωτήματα που θέσαμε από προχθές εξακολουθούν να μένουν αναπάντητα. Όπως για παράδειγμα : 

 

• Γιατί δεν  μας διευκρινίζουν από την Μητρόπολη ή ο ιδιος ο Μητροπολίτης αν η επιστολή παραίτησης και η υπογραφή πάνω στο κείμενο  που εστάλη στον Αρχιεπίσκοπο είναι με δικά του γράμματα  ή προϊόν μιας  αριστοτεχνικής πλαστογραφίας; Ποιος θα μας το απαντήσει αυτό; 

 

• Είναι αλήθεια ότι  πήγε  στην Αμοργό, απο την Σαντορίνη με ελικόπτερο , ο Γενικός Αρχιερατικός της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας, να ρωτήσει τον ευρισκόμενο( εδώ και… μήνες)  στην Αμοργό Μητροπολίτη Επιφάνιο  εάν αληθεύουν οι πληροφορίες περί παραιτήσεως του; 

•Εάν αληθεύει…θα είναι ένα ακόμη γεγονός που θα πρέπει να μας το απαντήσουν οι αρμόδιοι  όπως και το ποιος πλήρωσε τα έξοδα της πτήσεως  του ελικοπτέρου!

 

Τελικά, το πρόβλημα των ανήμπορων Ιεραρχών έχει εξελιχθεί σε σύγχρονη μάστιγα της Εκκλησίας μας αφού ευαίσθητες και ακριτικές Μητροπόλεις μένουν αποίμαντες ή τις διοικούν οι παρατρεχάμενοι . 

Βλέπουμε Μητροπολίτες  να ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντα τους και να άγονται και να φέρονται από τους συνεργάτες τους και τα όποια περιβάλλοντα! 

Δεν είναι θέμα λοιπόν  υποβολής ή όχι της παραίτησης μόνον του Αγίου  Θήρας αλλά αντιμετώπισης του θέματος με τρόπο εκκλησιολογικό και σε κάθε περίπτωση όχι μόνον εκεί!Είναι τουλάχιστον, 10 Μητροπόλεις με παρόμοιο πρόβλημα. Να τους γράψουμε με ονοματεπώνυμο; Θα το κάνουμε πολύ σύντομα! 

Μακάρι να δώσει ο Θεός λύση , ώστε να διασφαλίζεται κατά τρόπο σωστό  το έργο και η φήμη του κάθε Επισκόπου. Είναι κρίμα να δίνει η Εκκλησία διά των  στελεχών της αφορμή για σχόλια. 

Οι «καιροί ου μενετοί» έλεγαν οι αρχαίοι!Και το ερώτημα που πρέπει να τεθεί έστω και υπό μορφή διλήμματος είναι ένα: Παραίτηση ή εξευτελισμός; 

Η απάντηση εναπόκειται να δοθεί  όχι μόνο από τον κάθε εμπερίστατο Μητροπολίτη αλλά από την διοίκηση της Εκκλησίας που έχει την πρώτη και την τελευταία ευθύνη! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα