Παρά το προβάδισμα του Μακρόν, όλα είναι ανοιχτά στον β’ γύρο

από fimotro

Η Λεπέν ελπίζει στα αντισυστημικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων του Μελανσόν και στην σιγουριά για την επικράτηση του αντιπάλου της

Τίποτε δεν έχει κριθεί όσον αφορά τον δεύτερο γύρο των Γαλλικών εκλογών, παρά το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν είναι το φαβορί. Και αυτό γιατί η βεβαιότητα για νίκη μπορεί να φέρει ακόμα μεγαλύτερη αποχή που θα ευνοήσει τελικά την Λεπέν καθώς χιλιάδες ψηφοφόροι δεν θα πάνε να ψηφίσουν λόγω της βεβαιότητας για την επικράτηση του Μακρόν. Συν τοις άλλοις για πρώτη φορά η Λεπέν έχει ισχυρές και μεγάλες δεξαμενές ψηφοφόρων στα δεξιά της ανεβάζοντας τα εκλογικά της ποσοστά στα όρια του 50%. Επιπλέον κανένας δεν ξέρει τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι του Μελανσόν οι οποίοι μπορεί να είναι αριστεροί αλλά έχουν αντισυστημικά χαρακτηριστικά και μοιάζουν σε αυτό με τους ψηφοφόρους της Λεπέν και γενικά δεν συμπαθούν τον Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορεί να υπολογίζει στο παραδοσιακό αντι-ακροδεξιό μέτωπο των Γάλλων ψηφοφόρων στον τελικό δεύτερο γύρο και θα πρέπει να εντείνει την εκστρατεία του εάν θέλει να νικήσει τη Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει επιτυχώς απαλύνει την ακροδεξιά της εικόνα, αναφέρει σε ανάλυσή του για τις εκλογές στη Γαλλία το πρακτορείο Reuters.

Παρόλο που ο Μακρόν φαίνεται να κερδίζει ένα καλύτερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο του 28%, βελτιώνοντας το αποτέλεσμά του το 2017, ο Μακρόν δεν μπορεί να υπολογίζει αυτομάτως στη νίκη: Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια επικράτηση με μικρή διαφορά εναντίον της Λεπέν στον δεύτερο γύρο ανήμερα του ορθόδοξου Πάσχα.

Σε προηγούμενες εκλογές σε εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο, οι αριστεροί και δεξιοί ψηφοφόροι έχουν ενωθεί ιστορικά για να εμποδίσουν την ακροδεξιά από την εξουσία, ένα φαινόμενο γνωστό ως «μέτωπο της δημοκρατίας».

Ενώ όλοι οι κύριοι υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του συντηρητικού Les Republicains και του Σοσιαλιστικού κόμματος, υποστηρίζουν τον κ. Μακρόν για τον δεύτερο γύρο το βράδυ της Κυριακής, δεν είναι σαφές ότι θα ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι τους. Επιπλέον, τα χαμηλά μονοψήφια ποσοστά τους ήταν τόσο θλιβερά ώστε η υποστήριξή τους μπορεί να έχει μικρό βάρος.

«Μεταξύ των πολιτικών, το δημοκρατικό μέτωπο μπαίνει σε δράση. Μένει να δούμε αν ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι», δήλωσε ο Mathieu Gallard, επικεφαλής έρευνας στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos στη Γαλλία.

Μια δημοσκόπηση του Ifop που έγινε έξω από τα εκλογικά τμήματα κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών της Κυριακής προέβλεψε ότι ο κ. Μακρόν θα κερδίσει μόλις το 51% της υποστήριξης των ψηφοφόρων σε δύο εβδομάδες, μια σαφής ένδειξη ότι το «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» καταρρέει.

Περιπλέκοντας το έργο του κ. Μακρόν, η κα Λεπέν έχει εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό την πιο επιθετική αντιμεταναστευτική ρητορική της κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εστιάζοντας περισσότερο σε ζητήματα κόστους ζωής. Μια άλλη έρευνα του Ifop τον Μάρτιο έδειξε ότι λιγότεροι από τους μισούς Γάλλους την βρίσκουν πλέον «τρομακτική».

Στην ομιλία της την Κυριακή, εμφάνισε τον εαυτό της ως μια ενοποιητική προσωπικότητα, που θα θεράπευε τα «κατάγματα» της Γαλλίας και θα σταματούσε το «χάος» που υποτίθεται ότι επέφερε ο κ. Μακρόν. Τουλάχιστον δεν έκανε λόγο για «γύψο»…

Σ.Σ. Fimotro: Ο χρόνος που απομένει είναι μεγάλος. Μέσα στις 15 ημέρες που απομένουν μέχρι να γίνει ο δέυτερος γύρος των εκλογών όλα μπορεί να συμβούν. ..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα