29 Μαρτίου 2024 / 11:14 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 11:14 πμ

Πανώλη εξολοθρεύει χοίρους σε Ρουμανία, Βουλγαρία

από fimotro

εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία, η οποία απειλεί τον κλάδο της χοιροτροφίας στη χώρα, είναι ανησυχητική, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Βουλγαρία έχει αναφέρει περισσότερες από 30 εκδηλώσεις της νόσου –η οποία είναι θανατηφόρα για τους χοίρους, αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο– σε εμπορικές χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις ή σε οικόσιτα ζώα και περίπου 130.000 χοίροι έχουν ήδη θανατωθεί.

Ο βούλγαρος υφυπουργός Γεωργίας δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως η χώρα μπορεί να χάσει το σύνολο των ζώων του χοιροτροφικού κλάδου της, δηλαδή 600.000 χοίρους.

Η κατάσταση «είναι πολύ ανησυχητική», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος της Κομισιόν Άννα-Κάισα Ίτκονεν και ζήτησε να αναληφθεί δράση εναντίον αυτής της «καταστροφικής», όπως την αποκάλεσε, νόσου των ζώων.

Αξιωματούχοι της βιομηχανίας της κτηνοτροφίας στη Βουλγαρία εκφράζουν φόβους ότι η επιζωοτία μπορεί να προκαλέσει ζημιές έως 2 δισεκατομμυρίων λέβα (1,15 δισεκ. δολάρια).

Η Βουλγαρία θα λάβει 2,9 εκατ. ευρώ οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ για την καταπολέμηση της νόσου, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας Ντεσισλάβα Τάνεβα, αφού συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Βιτένις Αντριουκάιτις.

Εκτάκτως προσλαμβάνονται κτηνίατροι

Εντατικοποίηση των ελέγχων λόγω της μεταφοράς της ζωονόσου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, σε Ρουμανία και Βουλγαρία, ξεκινά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και γι’ αυτό, ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης ζήτησε από την Ολομέλεια να ψηφίσει τροπολογία με την οποία θα προσληφθούν άμεσα 50 κτηνίατροι.

Η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα στο υπουργείο να απασχολεί, κατά παρέκκλιση του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, της διαδικασίας έγκρισης της Επιτροπής ΠΥΣ 33/2006 και κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, έκτακτο προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Για την αντιμετώπιση έκτακτων ή απρόβλεπτων κινδύνων προκηρύσσονται άπαξ κατ’ έτος μέχρι 50 θέσεις προσωπικού, με σύμβαση η διάρκεια της οποίας δεν ξεπερνάει τους 12 μήνες.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ζωονόσος, με αιμορραγικά χαρακτηριστικά που πλήττει τους χοίρους, μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα και έχει εκδηλωθεί στην Ευρώπη. Η ΕΕ έχει δώσει κατευθύνσεις για το χειρισμό του προβλήματος.

Μέχρι τώρα η χώρα μας δεν διέτρεχε άμεσο κίνδυνο διότι η ζωονόσος δεν είχε εκδηλωθεί εγγύτερα. Όμως επλήγη η Ρουμανία και υπέστη μεγάλη καταστροφή ζωικού κεφαλαίου και τώρα η νόσος εκδηλώθηκε και στη Βουλγαρία. «Επομένως η νόσος κατεβαίνει και πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρόσθεσε: «Έχουν ληφθεί ήδη μέτρα αλλά τώρα θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να μην έρθει η νόσος σε εμάς. Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα να προσληφθούν μέχρι 50 κτηνίατροι άπαξ, στο διάστημα ενός έτους. Λέμε να γίνει κατά παρέκκλιση κάθε διατάξεως, διότι απαιτείται να γίνει άμεση πρόσληψη ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι».

Ο κ. Βορίδης είπε ότι η κατάθεση τροπολογίας είναι επιβεβλημένη διότι για τις προσλήψεις αυτές είτε θα έπρεπε το υπουργείο να προσφύγει σε επείγουσα διαδικασία στο ΑΣΕΠ η οποία όμως απαιτεί 6 με 8 μήνες, είτε να κηρυχθούν περιοχές της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα, μέχρι στιγμής. «Δυστυχώς στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχουμε διαδικασία τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ που εκεί μπορεί να γίνουν προσλήψεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών», είπε ο κ. Βορίδης και υπογράμμισε ότι πρέπει να προστατευθεί το ζωικό κεφάλαιο.

Προληπτικά μέτρα από το ΥΠΕΝ

Στο μεταξύ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε απόφαση για τη λήψη προληπτικών μέτρων για την αποτροπή της εισόδου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας.

Για το θέμα αυτό προηγήθηκε συνεργασία μεταξύ των Δασικών και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας μεταφοράς του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας και οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης στη ζωική παραγωγή, ενώ αναλήφθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων μείωσης του κινδύνου.

Ειδικότερα, με την απόφαση καθορίστηκαν τα εξής:

• Η συγκρότηση συνεργείων δίωξης ημίαιμων, μη δεσποζόμενων χοίρων, καθώς και αγριόχοιρων, όπως προβλέπεται σχετικά στη δασική νομοθεσία (παρ. 2α. του άρθρου 259 του Ν.Δ. 87/69 (ΦΕΚ 7).

• Η κλιμάκωση των μέτρων ανάμεσα σε περιοχές υψηλής προτεραιότητας στις περιοχές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Μακεδονίας- Θράκης και Ηπείρου– Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελούν περιοχές υψηλού κινδύνου και στις περιοχές των υπολοίπων αποκεντρωμένων Διοικήσεων, όπου ο κίνδυνος είναι μικρότερος, αλλά εντοπίζονται προβλήματα στη γεωργική παραγωγή λόγω του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων.

• Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ρύθμιση των πληθυσμών, αποκλειστικά με τη θήρα σε πεδινές, ημιορεινές – γεωργικές περιοχές από ειδικά συνεργεία ομάδων έμπειρων κυνηγών.

• Ρυθμίζονται θέματα σχεδιασμού και συντονισμού της δραστηριότητας, με τη συγκρότηση συνεργείων κυνηγιού. Τις λεπτομέρειες θα ρυθμίζουν οι Δασικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες των κυνηγετικών οργανώσεων και κατόπιν ειδικής επιστημονικής και τεχνικής αιτιολόγησης θα μπορεί να υλοποιηθεί η δράση και εντός καταφυγίων άγριας ζωής.

• Ρυθμίζονται θέματα προστασίας του προσωπικού και των πολιτών κατά την παραπάνω διαδικασία με την αυστηρή επίβλεψη των αρμόδιων Δασικών Υπηρεσιών στις περιοχές λήψης των μέτρων.

• Επιτρέπεται η αγοραπωλησία των θηρευόμενων ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων, καθώς και αγριόχοιρων, ενώ παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν διάθεσης σε ποσοστό έως 20% του βάρους του κρέατος, μετά από σχετικούς κτηνιατρικούς ελέγχους, σε κοινωνικά παντοπωλεία και ιδρύματα της περιοχής.

• Οι δασικές Υπηρεσίες θα τηρούν πλήρες αρχείο των συνεργείων που θα συγκροτήσουν σχετικά με τη σύνθεση τους, τις εξόδους που πραγματοποίησαν, τον αριθμό των θηρευθέντων χοίρων και τις ποσότητες που διατέθηκαν, την περιοχή δράσης τους. Επίσης θα γίνει καταγραφή των κτηνοτροφικών μονάδων της εκάστοτε περιοχής και λοιπών μέτρων λήψης, που σχετίζονται με τη δίωξη στην ίδια περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα