Πάνω από τις 907 μονάδες το Χρηματιστήριο – Στο +12% από την αρχή του χρόνου

από fimotro

Όταν ο ισχυρός μέτοχος της Eurobank κ. Πρεμ Γουάτσα, επικεφαλής της Fairfax, δηλώνει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, κάτι σημαίνει για τους ξένους που παρακολουθούν τη χώρα μας, παρατηρούσαν με νόημα παράγοντες της αγοράς. Και μία τέτοια δήλωση είναι αρκετή για να αλλάξει το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 0,85%, στις 907,08 μονάδες, διευρύνοντας τα κέρδη από την αρχή του χρόνου σε 12% ενώ στην εβδομάδα έκλεισε με άνοδο 1,12%. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ έδωσαν ώθηση 220 μονάδων στον Dow νωρίτερα την Παρασκευή αλλάζοντας το κλίμα στην Ευρώπη και βεβαίως στο Χ.Α. Ωστόσο η αντίδραση των Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση στο κόκκινο, κυρίως λόγω Eurobank. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το rebalancing που αφορά στη Eurobank αφορά δύο φάσεις. Α) Της εξόδου της από τον MSCI Small Cap, που δικαιολογεί την έξοδο κεφαλαίων από funds που επενδύσουν στις μικρές κεφαλαιοποιήσεις, και Β) Της εισόδου της στην μεγάλη κατηγορία του MSCI Greece που επιτρέπει την είσοδο funds που επενδύσουν στις αναδυόμενες αγορές. Οι απώλειες στη μετοχή ξεπέρασαν το 1,6%, στα 0,78 ευρώ.

Παρά το θετικό πρόσημο, ούτε σήμερα η Alpha πέτυχε κλείσιμο πάνω από το 1,30, στην οποία, σημειωτέον, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών της χρονιάς με 21,5 εκατ. τεμάχια και τζίρο 27 εκατ. ευρώ. Στα επίπεδα των 2,53 ευρώ η ΕΤΕ και σταθερά στο 1,60 ευρώ η Πειραιώς που βλέπει την κεφαλαιοποίησή της ελαφρώς πάνω από τα 2 δις.

Πάνω από 2% τα κέρδη που βγήκαν στον ΟΠΑΠ, τον Μυτιληναίο και τα ΕΛΠΕ. Πάνω από 4% η αντίδραση στην ΕΥΔΑΠ, η οποία πλησιάζει σε κεφαλαιοποίηση το 1 δις. ευρώ. Επιστροφή πάνω από τα 10 ευρώ για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, επίπεδα τα οποία έχει να δει από τις 29/4. Κίνηση στα 5,60 ευρώ για την Aegean και κέρδη πάνω από 3,7%, ενώ πάνω από 1% η αντίδραση στην ΕΧΑΕ, την ΜΟΗ και τον ΟΤΕ.

Ισχυρά ποσοστά ανόδου για μια σειρά από μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης Λογισμός, Αλουμύλ, Κυριακούλης, ΣΙΔΜΑ, Λεβεντέρης. Η αντίδραση στην Κυριακούλης με σχεδόν 6% συνδέεται βεβαίως με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν.

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης το γύρισμα στο κλείσιμο στη μετοχή της ΔΕΗ, έστω και οριακά, στα 9,21 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα