23 Απριλίου 2024 / 10:40 πμ
23 Απριλίου 2024 / 10:40 πμ

42.000 οι πρόσφυγες που ζήτησαν άσυλο το 2017

από fimotro

Η εισροή υπηκόων τρίτων χωρών που ζητούν να τους χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα στην Ε.Ε. έχει κορυφωθεί τα τελευταία χρόνια (ιδιαίτερα το 2015/16):1,3 εκατομμύρια αιτήσεις ασύλου υποβλήθηκαν στα 28 κράτη μέλη το 2015, κυρίως από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία σύμφωνα με τα στοιχεία του ESPON (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για το Χωροτακτικό Σχεδιασμό) .

Ο αριθμός αυτός μειώθηκε απότομα το 2016, κυρίως λόγω της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας που περιόρισε τις μεταναστευτικές ροές μέσω της Ανατολικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο, τα κράτη μέλη της νότιας Ευρώπης είναι σήμερα τα πιο συνηθισμένα σημεία εισόδου για τους πρόσφυγες που συνήθως διέρχονται από τα Βαλκάνια και στη συνέχεια προσπαθούν να εγκατασταθούν σε πλούσιες χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Σουηδία ή η Γαλλία.

Η οδός της ανατολικής Μεσογείου, η οδός των Δυτικών Βαλκανίων και η οδός της Κεντρικής Μεσογείου αποδεικνύονται οι σημαντικότερες  από όλες τις κύριες οδούς διέλευσης των συνόρων με
κατεύθυνση την Ε.Ε. από την ξηρά ή από τη θάλασσα στην παρούσα στιγμή.

Ωστόσο, η είσοδος σε καθεμία από αυτές κορυφώθηκε σε διαφορετικά χρονικά σημεία. Η οδός της ανατολικής Μεσογείου μέσω της Τουρκίας προς την Ελλάδα ήταν η πιο δημοφιλής μεταναστευτική οδός το 2015.

Χρησιμοποιήθηκε κυρίως από αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία. Η οδός των
δυτικών Βαλκανίων παρουσίασε επίσης το υψηλότερο ποσοστό μετανάστευσης χωρίς ταξιδιωτικά
έγγραφα το 2015, κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Εν τω μεταξύ, η οδός της κεντρικής
Μεσογείου από τη Λιβύη στη Μάλτα και την Ιταλία παρέμεινε ένα σημαντικό σημείο εισόδου στην Ε.Ε.
για πρόσφυγες από τη δυτική Αφρική ή την Ινδική υποήπειρο.

Από την Τουρκία πέρασαν στη χώρα μας, ζητώντας άσυλο, 42.305 άνθρωποι, ενώ από τη διαδρομή της Λιβύης προς Ιταλία πέρασαν 118.962 άνθρωποι.

Στόχος του ESPON είναι η στήριξη της Πολιτικής Συνοχής και των άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζει το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Επιτροπής των Περιφερειών και άλλων συναρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα