19 Απριλίου 2024 / 8:38 πμ
19 Απριλίου 2024 / 8:38 πμ

Πάνω από 4 δισ. ευρώ ο τζίρος των πλαστών φαρμάκων

από fimotro

Σε περισσότερα από 4 δισ. ευρώ ανέρχεται ο τζίρος των πλαστών φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλώντας το θάνατο πολλών χιλιάδων ανθρώπων.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δημοσιεύθηκε στις 23 Μαρτίου.

Αντιβιοτικά, φάρμακα του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά και παυσίπονα είναι τα πιο στοχευμένα από τους αντιγραφείς, ενώ στα κατασχεθέντα οι τελωνειακές αρχές έχουν απομονώσει σκευάσματα τα οποία περιλαμβάνουν αντιγραφές για την ελονοσία, το διαβήτη, τον καρκίνο, καθώς και θεραπείες για διάφορες καρδιακές παθήσεις.

Επιβεβαιώνεται, επίσης για άλλη μία φορά, πως η εμπορική διαδρομή γίνεται με παραδόσεις μικρών δεμάτων ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία και να μη κινούνται υποψίες από τις αρχές. Μεταξύ 2014-2016, το 96% όλων των τελωνειακών κατασχέσεων παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων ήταν είτε ταχυδρομικές, είτε express παραδόσεις ταχυμεταφοράς.

Η νέα αυτή μελέτη που εκτιμά τη συνολική αξία των παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων στα 4,03 δισ. ευρώ, περιέχει στοιχεία που προέρχονται από τελωνειακές κατασχέσεις, τα οποία καλύπτουν τη χρονική περίοδο 2014-2016, και φανερώνουν ότι πλαστά αντιβιοτικά, φάρμακα σύγχρονου τρόπου ζωής και τα παυσίπονα συναντώνται συχνότερα. Ωστόσο κατασχέθηκαν και διάφορα τοπικά αναισθητικά και φάρμακα θεραπείας του HIV από τους τελωνειακούς υπαλλήλους σε μια προσπάθεια προστασίας των πολιτών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μία από τις πηγές που ερωτήθηκαν για τη μελέτη αυτή, εκτιμά ότι η παρουσία των υπο-πρότυπων και πλαστών/αντιγραμμένων φαρμάκων κατά της ελονοσίας στην υποσαχάρια Αφρική μπορεί να προσθέσει μέχρι και 116.000 θανάτους ετησίως.

Όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του EUIPO, Christian Archambeau, «Τα παραποιημένα φαρμακευτικά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν άμεση απειλή για την υγεία και τη ζωή και η άφιξή τους στην ΕΕ, συχνά μέσω μικρών δεμάτων και διαδικτυακών πωλήσεων, αποτελεί πρόκληση για τους φορείς επιβολής του νόμου. Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί την περαιτέρω ενίσχυση του σημερινού συντονισμού σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ και την υποστήριξη παγκόσμιων δράσεων».

Αξίζει να αναφερθεί πως η Ινδία και η Κίνα χαρακτηρίζονται ως οι μεγαλύτεροι παραγωγοί παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ να εμφανίζονται ως τα σημαντικότερα σημεία διαμετακόμισης στην αλυσίδα εφοδιασμού πλαστών φαρμακευτικών προϊόντων.

Οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την παραποίηση/απομίμηση και την πειρατεία έχουν την έδρα τους κυρίως σε χώρες του ΟΟΣΑ, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Αυστρία, η Γερμανία και η Ελβετία.

Η μελέτη χρησιμοποιεί ένα σχετικό υποσύνολο δεδομένων από σχεδόν μισό εκατομμύριο τελωνειακές κατασχέσεις από διεθνείς Οργανισμούς όπως είναι οι World Customs Organization, European Commission’s Directorate-General for Taxation and Customs Union, United States Department of Homeland Security, Counterfeiting Incident System of the Pharmaceutical Security Institute (PSI), World Health Organization.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα