23 Απριλίου 2024 / 9:30 πμ
23 Απριλίου 2024 / 9:30 πμ

Πάνω 14 δισ. για την στήριξη της αγοράς

από fimotro

Αναλυτικά τα στοιχεία για την επανεκκίνηση της αγοράς

Κατά πολύ μεγαλύτερο των 14 δισ. ευρώ θα είναι εφέτος το κόστος των μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία. Και εάν αναλογιστεί κάποιος ότι στον προϋπολογισμό είχαν εγγραφεί μόνο (!) 7,5 δισ. ευρώ (που ενδιαμέσως ανήλθαν σε 11 δισ. ευρώ), στο οικονομικό επιτελείο καταγράφουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες και ελπίζουν ότι κάποια στιγμή ο «λογαριασμός» θα κλείσει.

Τα εν λόγω κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι ο Απρίλιος και ο Μάιος θα είναι οι πλέον κρίσιμοι μήνες, καθώς δεν αρκεί να ανοίξουν απλώς κάποιες δραστηριότητες, πρέπει αυτές και να «αιμοδοτηθούν» τουλάχιστον έως ότου αποκτήσουν τον δικό τους «βηματισμό».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το λιανεμπόριο, στο οποίο, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, σε μείζον πρόβλημα αναδεικνύεται αυτό με τις μεταχρονολογημένες επιταγές. Παρά τις συνεχείς παρατάσεις από το υπουργείο Οικονομικών, αφ’ ενός υπάρχουν ΚΑΔ που δεν καλύπτονται, ενώ αφ’ ετέρου κάθε επιταγή έχει κατά μέσο όρο τέσσερις οπισθογραφήσεις.

Με βάση, λοιπόν, τα πρώτα σχέδια του οικονομικού επιτελείου, θα υπάρξει κάλυψη των πάγιων δαπανών κόστους 500 εκατ. ευρώ (έστω και με voucher έναντι μελλοντικών υποχρεώσεων), θα δοθεί μια νέα «επιστρεπτέα προκαταβολή», η 8η κατά σειρά ύψους 500 εκατ. ευρώ, και θα επιδοτηθεί το αρχικό κεφάλαιο κίνησης εστίασης και τουρισμού με 700 εκατ. ευρώ μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Για το τελευταίο, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καλυφθούν επιπλέον δραστηριότητες που επίσης βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο».

Από το «πουγκί» του υπουργείου Οικονομικών θα βγει και το πρόσθετο κονδύλι προς το υπουργείο Υγείας για την προμήθεια των self-tests, το κόστος για τα οποία είναι προς το παρόν άγνωστο, όπως και η χρηματοδότηση των επιπλέον δαπανών Covid των υπουργείων. Όλα αυτά που, σε συνδυασμό με τουςεμβολιασμούς, θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ για την επιστροφή σε μια σχετική κανονικότητα.

Και ενώ, οι δαπάνες συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους, τα έσοδα ακολουθούν την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Οι συνεχείς αναβολές στις φορολογικές υποχρεώσεις, η βεβαιότητα ότι θα εισπραχθούν λιγότεροι φόροι λόγω των «κουρεμένων» ενοικίων, των αναστολών συμβάσεων κ.ά., αλλά και το γεγονός πως δύσκολα βασικοί κλάδοι θα επιστρέψουν σε κερδοφορία (ήδη οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων κάνουν λόγο για δεύτερο συνεχόμενο έτος με μείωση τζίρου), δημιουργούν ένα σταυρόλεξο για «πολύ δυνατούς λύτες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα