29 Μαρτίου 2024 / 11:25 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 11:25 πμ

Πονοκέφαλος στο Μαξίμου για τις αγορές

από fimotro

Πανικός επικρατεί στην κυβέρνηση, μετά το μίνι κραχ που σημειώθηκε την Τετάρτη στις τραπεζικές μετοχές στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Τη ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει μιλώντας για μη δικαιολογημένη υπεραντίδραση των αγορών σε ένα δημοσίευμα (σ.σ.: του Bloomberg) προσπαθεί να κρύψει το συναγερμό που έχει σημάνει καθώς, το sell off της «Μαύρης Τετάρτης» έχει εκληφθεί ως προειδοποιητικό μήνυμα των αγορών για την πολιτική αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και τη στασιμότητα που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, μετά το τυπικό τέλος του προγράμματος.

Στη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου προχθές, επισημάνθηκε ότι εξαιρετικά αρνητικό είναι το γεγονός ότι «επιλέχθηκαν» οι τράπεζες για να σταλεί αυτό το μήνυμα, που αποτελούν τον πλέον ευάλωτο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία για επικοινωνία με το διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

Κυβερνητικές διαρροές ανέφεραν ότι με το διοικητή της Τρσπέζης της Ελλάδος είχε μιλήσει νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, αυτό ωστόσο – εάν συνέβη- δεν εμπόδισε τη σύσκεψη να καταλήξει στο ότι θα πρέπει να διακινηθούν πληροφορίες περί …δυσαρέσκειας του Μαξίμου για την «αφωνία Στουρνάρα». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ωστόσο, ο οποίος είναι σε ανοικτή γραμμή με το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και συνεργάζεται μαζί του, φέρεται να ήταν αυτός που καθόρισε την πρώτη γραμμή άμυνας περί «υπεραντίδρασης των αγορών».

Οσο για το επιχείρημα που προέβαλλαν ο κυβερνητικοί ότι η αιτία της κρίσης στο Χρηματιστήριο δεν είναι η πολιτική αβεβαιότητα, διότι αν ήταν τότε μαζί με τις τραπεζικές μετοχές θα επηρεάζονταν και οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, απλώς αναδεικνύει τον πανικό που επικράτησε τις πρώτες στιγμές που στην κυβέρνηση προσπαθούσαν κάτι να πουν, καθώς την Τετάρτη η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε από 4,1% στο 4,3%, ενώ χθες ξεπέρασε και πάλι το 4,5%…

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε χθες, μιλώντας στο ρ/σ «στο Κόκκινο», ότι «υπήρξαν κερδοσκοπικές επιθέσεις», ότι «η χθεσινή εικόνα του Χρηματιστηρίου δεν αντιστοιχεί στα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και της κατάστασης των τραπεζών» και ο υπουργός Οικονομικών συνέστησε -μιλώντας στους βουλευτές- να μη λένε ότι οι τράπεζες καταρρέουν διότι αυτό δεν είναι ούτε αλήθεια ούτε σωστό.

Πάντως, από τη σύσκεψη του Μαξίμου την Τετάρτη, αλλά και από τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία των κ.κ. Γκότση και Λαζαρίδη και επιχειρήθηκε αρχικά να κρατηθεί μυστική, δεν προκύπτει ότι δόθηκε σήμα από το Μαξίμου ή άλλο κυβερνητικό κέντρο για επίθεση κατά των διοικήσεων των τραπεζών. Ο κ. Γκότσης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», υποστήριξε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγορών ψάχνει για χειραγώγηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτήν τη στιγμή κάνουμε έλεγχο συναλλαγών, για να διαπιστώσουμε εάν τελικά υπήρξαν προβλήματα, όχι short-selling, γιατί αυτό επιτρέπεται, δεν απαγορεύεται, αλλά για να δούμε αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μέσω τέτοιων κινήσεων. Κάθε φορά που υπάρχουν τέτοιου είδους έντονες διακυμάνσεις και είναι σημαντικές για την αγορά, εμείς κοιτάμε τις συναλλαγές, πόσω μάλλον τώρα, όταν είχαμε αυτή την εικόνα, τη χθεσινή».

Αντιθέτως, ενώ δεν συζητήθηκε στην πρώτη σύσκεψη στο Μαξίμου όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δόθηκε «γραμμή» από το Μαξίμου να δημιουργηθεί κλίμα ότι είναι η Ν.Δ. υπεύθυνη για τη «βουτιά» των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο, προχθές. «Πρέπει να αναρωτηθούν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν η αντιπολιτευτική τακτική που επιλέγουν, λειτουργεί με όρους βελτίωσης της κυβερνητικής πολιτικής ή αν θέλουν να λειτουργήσει υπονομευτικά για τη χώρα», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες.
Μπάρκας κατά διοικήσεων

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας προειδοποίησε χθες σε απειλητικούς τόνους τις διοικήσεις των τραπεζών, λέγοντας επί λέξει, στην ΕΡΤ: «Οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να είναι αρκούντως προσεκτικές όσον αφορά στους στόχους τους και νομίζω ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο κανείς -από τον κ. Στουρνάρα έως το πιο χαμηλόβαθμο στέλεχος κάθε τράπεζας – δεν μπορεί να διεκδικεί πολιτικά οφέλη μέσα από τις τράπεζες».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα