Συνεχίζει να κατέχει την ευρωπαϊκή πρωτιά στα «κόκκινα» δάνεια το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις ζήτησε από τις αρχές στη χώρα μας να συνεχίσουν την προσπάθεια για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη από την ΕΚΤ η αξιολόγηση του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.
Παρά τη μείωση των NPL’s κατά 4,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2018, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, καθώς τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται σε 44,9% των συνολικών χορηγήσεων των τραπεζών.
Ακολουθεί η η Κύπρος με 28,1% του συνόλου των δανείων να είναι μη εξυπηρετούμενα, καταγράφοντας μείωση κατά 16% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017 (33,4% επί του συνόλου των δανείων). Αμέσως μετά είναι η Πορτογαλία (11,7%), η Ιταλία (10%), η Ιρλανδία (8,5%) και η Σλοβενία (7,4%) σε σχέση με 15,5%, 12,2%, 11,6% και 11,4%, αντίστοιχα, το 2017.
Κατά μέσο όρο στην ΕΕ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 3,4% από 4,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, καταγράφοντας μείωση 25,3%.
Ντομπρόβσκις: Συνεχίστε τη μείωση
Σχολιάζοντας τα εν λόγω αποτελέσματα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε πως η μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι ενθαρρυντική εξέλιξη, ωστόσο, όπως είπε, μένουν πολλά να γίνουν.
Η δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, όπου υπάρχει μείωση, όμως ξεκίνησαν από πολύ υψηλά επίπεδα. Το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μόλις τώρα δείχνει να φέρνει αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το θέμα της συγχώνευσης της Eurobank, o κ. Ντομπρόφσκις δήλωσε ότι η Επιτροπή εξετάζει αυτή τη στιγμή τη συναλλαγή για την οποία χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης, σημείωσε πως η Επιτροπή εξετάζει το αν η τράπεζα πληροί τις υποχρεώσεις της από το 2015 σε ό,τι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και «απ’ ό,τι φαίνεται ανταποκρίνεται».