Πανελλαδική διαμαρτυρία δικηγόρων την Πέμπτη

από fimotro

«Ημέρα πανελλαδικής διαμαρτυρίας δικηγόρων» είναι αύριο, Πέμπτη 15 Απριλίου, και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας θα συγκεντρωθούν, στις 12:00, στην έδρα κάθε Πρωτοδικείου της χώρας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για «την αντιφατική και κακή νομοθέτηση, που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, αιφνιδιάζει τους παράγοντες της δίκης και φαλκιδεύει δικαιώματα Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και για τη συνεχιζόμενη αδράνεια της κυβέρνησης ως προς την οικονομική στήριξη του κλάδου», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ολομέλειας.

«Ασφαλής υγειονομική και δικονομική λειτουργία της Δικαιοσύνης – Η αξιοπρέπεια των δικηγόρων είναι αδιαπραγμάτευτη» είναι το σύνθημα της αυριανής ημέρας και οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σε ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για την άρνηση κάποιων διοικήσεων δικαστηρίων της χώρας να δεχθούν την κατάθεση δικογράφων με φυσική παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων, επικαλούμενη τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης.

«Αποτέλεσμα της απαγόρευσης κατάθεσης δικογράφων με φυσική παρουσία είναι η απώλεια δικαιωμάτωντων πολιτών, συχνά με ανεπανόρθωτες συνέπειες» υποστηρίζει η Ολομέλεια και προσθέτει ότι «είναι αδιανόητο σε ένα κράτος δικαίου, διοικήσεις δικαστηρίων να επιβάλλουν «τοπικές δικονομίες», προκαλώντας ανασφάλεια δικαίου και φαλκιδεύοντας τα δικαιώματα των πολιτών, και ταυτόχρονα η Πολιτεία να παραμένει αδρανής».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Ολομέλειας έχει ως εξής:

«Τη στιγμή που τρέχουν κανονικά (από τις 6.4.2021) όλες οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για την άσκηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών στα πολιτικά δικαστήρια, κάποιες διοικήσεις δικαστηρίων της χώρας, σε αντίθεση με άλλες, απαγορεύουν την κατάθεση δικογράφων με φυσική παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων, με την επίκληση της δυνατότητας ηλεκτρονικής κατάθεσης.

Όμως, σύμφωνα με τον νόμο (ΚΠολΔ) η ηλεκτρονική κατάθεση παραμένει απλώς δυνητική, ενώ αντιθέτως η κατάθεση με φυσική παρουσία αποτελεί αναφαίρετο δικονομικό δικαίωμα. Κι αυτό, την ίδια στιγμή που η Πολιτεία – αντίθετα προς τα υπεσχημένα – δεν έχει διαθέσει σε όλους τους δικηγόρους ψηφιακές υπογραφές με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός συναδέλφων να αδυνατεί ανυπαιτίως να προβεί σε ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων.

Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ ο ΔΣΑ μέσα στην πανδημία έχει δώσει 11.000 ψηφιακές υπογραφές περίπου σε δικηγόρους Αθηνών, υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός συναδέλφων που δεν έχει προμηθευτεί ψηφιακές υπογραφές. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα, υποβλήθηκαν 678 αιτήσεις για λήψη ψηφιακής υπογραφής στον ΔΣΑ! Επιπλέον, πολλοί συνάδελφοι εξ όσων έχουν λάβει ψηφιακή υπογραφή, αδυνατούν να τη χρησιμοποιήσουν λόγω της λήξης της ετήσιας διάρκειας των ψηφιακών πιστοποιητικών που χορηγεί το υπουργειο Εσωτερικών και της ανάγκης ανανέωσής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα