Πανελλαδικές: Έρχονται αλλαγές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

από fimotro

Αλλαγές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τη νέα χρονιά, προανήγγειλε ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, Άγγελος Συρίγος.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι από την ερχόμενη χρονιά μπορεί να γίνουν κάποιες διορθώσεις στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Ειδικότερα τα Πανεπιστήμια θα μπορούν να προχωρήσουν σε αλλαγές για τις επόμενες Πανελλαδικές εξετάσεις. Ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι παρατηρήθηκαν κάποιες αρρυθμίες, κυρίως στα ειδικά μαθήματα και στις σχολές Αρχιτεκτονικής.

«Ήταν πρόβλημα της ίδιας της σχολής»

Όπως είπε, μόνοι τους οι υπεύθυνοι της σχολής έκαναν λάθος βάζοντας μια εξαιρετικά υψηλή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (17,4) στο γραμμικό σχέδιο. «Όταν το κατάλαβαν, ζήτησαν να το αλλάξουν, αλλά είχαν παρέλθει οι σχετικές προθεσμίες», σημείωσε.

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Στην αρχιτεκτονική Ξάνθης ήταν πρόβλημα η επιλογή της ίδιας της σχολής να έχει πολύ υψηλές βάσεις μη αντιλαμβανόμενη τις συνέπειες που θα είχε η κίνηση αυτή».

Για το τμήμα Μαθηματικών της Σάμου, στο οποίος εισήχθησαν μόλις 5 φοιτητές, εξήγησε ότι δεν προτιμούν να πηγαίνουν στα νησιά για σπουδές. «Το 2019 δημιουργήθηκαν πολλές τμήματα στην ηπειρωτική χώρα, και οι φοιτητές προτιμούν να πηγαίνουν σε αυτά, παρά σε ένα νησί», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εκπαιδευτικών

Ο κ. Συρίγος δέχθηκε ερώτηση και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Υποστήριξε ότι η επέκταση στους εκπαιδευτικούς είναι μια επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάποια απόφαση και οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

«Η ΕΒΕ αποτελεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση»

Στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αναφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Υποστήριξε ότι με τις μεταρρυθμίσεις «αναβαθμίζουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια δίνοντας μεγαλύτερη αξία στον κόπο των νέων και στις θυσίες των γονιών τους».

Αναφερόμενος στη θεσμοθέτηση της ΕΒΕ, είπε ότι μέχρι και πέρυσι δεκάδες χιλιάδες παιδιά κατέφευγαν σε σχολές που δεν ήθελαν να σπουδάσουν. «Πολλά τμήματα μετατράπηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε μία νύχτα σε ΑΕΙ. Ήταν μία κατάσταση αιμορραγίας χρόνου και χρήματος. Η ΕΒΕ αποτελεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση, που δίνει σημασία, αξία και νόημα στις σπουδές», τόνισε.

Πρόσθεσε, δε, ότι τα ίδια τα πανεπιστημιακά έχουν λόγο στον καθορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής: «Με βάση και τα φετινά αποτελέσματα θα έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις την επόμενη χρονιά».

Σε δίλημμα οι υποψήφιοι

Μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής επικρατεί προβληματισμός, καθώς η θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, έφερε ένα ντόμινο εκρηκτικής ανόδου σε μία σειρά σχολών χαμηλής και μεσαίας ζήτησης, αφήνοντας έτσι τμήματα της περιφέρειας με ελάχιστους ή ακόμη και μηδενικούς αριθμούς πρωτοετών φοιτητών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, άφησε εκτός ΑΕΙ χιλιάδες υποψηφίους, οι οποίοι θα βρίσκονται στο δίλημμα εάν θα φοιτήσουν σε κάποιο δημόσιο ΙΕΚ ή αν θα μπουν στη διαδικασία να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές της επόμενης χρονιάς.

Μετά από μία δύσκολη χρονιά λόγω κορονοϊού, με τους μαθητές της Γ΄ λυκείου να προετοιμάζονται μέσω τηλεκπαίδευσης για αρκετούς μήνες, αρκετοί από αυτούς είδαν να μπαίνουν σε τμήματα που δεν ήταν στις πρώτες προτιμήσεις τους, ή να αποκλείονται εντελώς από την ανώτατη εκπαίδευση.

«Μέχρι το 2019 έβαζαν στην πολιτική προστασία όποιον ήθελαν να ξεφορτωθούν»

Στη συνέχεια ο υφυπουργός εκθείασε το έργο του Νίκου Χαρδαλιά στην Πολιτική Προστασία. Τόνισε κ. Χαρδαλίας έκανε τεράστια δουλεία και άλλαξε την εικόνα. Μάλιστα υποστήριξε ότι μέχρι το 2019 οι κυβερνήσεις τοποθετούσαν στην Πολιτική Προστασία όποιον ήθελαν να ξεφορτωθούν.

Αναφορικά με την επιλογή του κ. Αποστολάκη για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας που τελικά αρνήθηκε τη θέση, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να βάλει ένα πρόσωπο με οργανωτικές ικανότητες που δεν προέρχεται από την ΝΔ αν και παραδέχτηκε ότι έγιναν κάποιες αστοχίες στις συνεννοήσεις.

«Ο πρωθυπουργός κάνει την υπέρβαση, και αντιμετωπίζεται με όρους ψυχρού πολέμου. Αντί να δούμε πως μπορούμε να βάλουμε τους κατάλληλους ανθρώπων ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων – που είναι βήμα πολιτικού πολιτισμού να προτιμάς τον πολιτικό σου αντίπαλο- το αντιμετωπίζουμε με όρους “είσαι αποστάτης αν πας, είσαι ηθικός άνθρωπος αν δεν πας”», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα