Παναγιωτόπουλος: To 2028 τα πρώτα F-35 στην Ελλάδα – H αναφορά για τις κορβέτες

από fimotro

«Τα πρώτα F-35 θα έρθουν στην Ελλάδα το 2028» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο υπουργός σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, πως «η διαπραγμάτευση και η συμβασιοποίηση απέχουν χρονικά» ενώ μιλώντας για τις κορβέτες ξεκαθάρισε πως το μεγαλύτερό τους μέρος θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα.

«Για τις κορβέτες θα παίξει ρόλο στην απόφαση το ζήτημα της ναυπήγησης εδώ. Τέσσερα θα είναι. Το πρώτο εκ των πραγμάτων θα ναυπηγηθεί στο εξωτερικό, τα υπόλοιπα όμως θέλουμε να τα ναυπηγήσουμε εδώ. Δεν είναι απλή υπόθεση. Τα ναυπηγεία θα πρέπει να έρθουν σε κατάσταση να αναλάβουν αυτό το επενδυτικό έργο. Από εκεί και πέρα θα καταλήξουμε στις τελικές αποφάσεις».

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί «εθνικού εγκλήματος» για τη μη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ανέφερε: «Βαριά κουβέντα τα περί εθνικού εγκλήματος. Παραλάβαμε απαξιωμένα συστήματα που είχαμε επείγουσα ανάγκη. Έπρεπε να κάνουμε πολλά για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Δεν ισχύει κιόλας. Αν ναυπηγήσουμε τρεις κορβέτες δεν είναι αυτό επιστροφή στην εγχώρια πολεμική βιομηχανία;».

«Από 1.000 παραβιάσεις τον Ιανουάριο πέσαμε στις 100 το διάστημα από 6 έως 20 Φεβρουαρίου. Επίσης, δεν έχουν εισέλθει οπλισμένα μαχητικά» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος αλλά προέβη στην εκτιμηση ότι η οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχουν εισέλθει σε νέα φάση. «Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουμε μπει σε νέα φάση» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε ότι η Αθήνα ήταν ανέκαθεν έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία για την οικοδόμηση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αλλά όπως τόνισε με έμφαση «ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να γίνει στη σκιά προκλητικής ρητορικής. Πρέπει να γίνει σε κλίμα ύφεσης».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε με νόημα ότι η Ελλάδα έστειλε βοήθεια… μέρα μεσημέρι και αυτό εκτιμήθηκε στην Τουρκία.

Σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Παναγιωτόπουλος ρωτήθηκε για το αν ο Μπλίνκεν ζήτησε την αποστολή των ρωσικών πυραύλων S-300 στο Κίεβο. Σε όλες τις συναντήσεις οι Αμερικανοί ζητούν την ενίσχυση της Ουκρανίας με οπλικά συστήματα. Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν μας ζητήθηκε η αποστολή των ρωσικών πυραύλων. «Δεν μπορούμε όμως να αποδυναμώσουμε την αμυντική μας διάταξη» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι «οι λόγοι για τους οποίους η ελληνική πολιτεία προμηθευτηκε τους ρωσικούς πυραύλους ισχύουν ακόμα».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι μετά τους καταστροφικούς σεισμούς έχουν υποδεκαπλασιαστεί οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα