Παναγιωτόπουλος: Τα όπλα που στείλαμε σε Ουκρανία ήταν σε αποθήκες

από Philippos

Για το στρατιωτικό υλικό που έστειλε η Ελλάδα στην Ουκρανία μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, πριν από λίγα λεπτά στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σημείωσε χαρακτηριστικά «έχουν αποσταλεί τουφέκια και κάποια πολυβόλα, πυρομαχικά φορητού οπλισμού, σφαίρες και κυρίως βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών και τα παρελκόμενα αυτών». Ωστόσο, δεν μπήκε σε περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε αναφέρθηκε στον ακριβή αριθμό των όπλων που κατευθύνθηκαν προς το Κίεβο, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας.

Κατά τον ίδιο, «η δεύτερη φάση αποστολής αμυντικού είναι αντιαρματικά όπλα, φορητοί πύραυλοι, ρουκέτες και σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών», ξεκαθαρίζοντας πως «το υλικό που έχει σταλεί δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά για τις ένοπλες δυνάμεις και δεν επηρεάζει τα αποθέματα μας. Πρόκειται κυρίως για πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων τα οποία βρίσκονταν στις αποθήκες. Πρόκειται για τα όπλα της λεγόμενης τρίτης γραμμής και δεν επηρεάζεται συνολικά, ούτε στο ελάχιστο η αμυντική μας διάταξη. Δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά υλικό για τις αμυντικές δυνάμεις. Διαθέτουμε στις αποθήκες όλα αυτά που παραχωρήθηκαν προς την Ουκρανία σε πραγματικά εικοσαπλάσιο – πενηνταπλάσιο αριθμό. Αν υπήρχε η πραγματική υπόνοια ότι θα αποδυναμώναμε την άμυνά μας φυσικά δεν θα διαθέταμε τίποτα απ’ όσα διαθέσαμε».

Στο θέμα των γερμανικών τεθωρακισμένων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήγησε πως η παραχώρηση των τανκς BMP-1 θα είναι επωφελής και συμφέρουσα, καθόσον τα γερμανικά έχουν σαφώς καλύτερα χαρακτηριστικά.

«Αυτό βέβαια, συνέχισε, δεν είναι τελειωμένη υπόθεση, διότι πρέπει να διευθετηθούν συγκεκριμένα ζητήματα. Για παράδειγμα, υπάρχουν αγκάθια στους τεχνικούς όρους μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής πλευράς. Πρέπει να διασαφηνιστεί ότι ο αριθμός των τεθωρακισμένων που θα παραδοθεί στην Ουκρανία να είναι ο ίδιος με αυτά που θα αντικατασταθούν (σ.σ. τα νεότερης τεχνολογίας γερμανικά που θα πάρουμε). Πρέπει να διευθετηθεί ότι τα γερμανικά πρέπει να είναι σε κατάσταση λειτουργική και να αξιοποιηθούν άμεσα ώστε να μην υπάρξει επιχειρησιακό κενό. Επίσης είναι σημαντικό το ζήτημα του χρονισμού για να μην υπάρξει ούτε μία ώρα κενό στην διάταξη των ελληνικών δυνάμεων. Αυτό θα διαπραγματευτούμε. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι απαιτείται εκπαίδευση του προσωπικού σε θέμα χρήσης και επισκευών. Είναι προφανές ότι επίκειται μία επίσκεψη των επιτελών του Γενικού Επιτελείου Στρατού στη Γερμανία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα