Καλεσμένος στην εκπομπή «Αποτύπωμα» στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Αθήνα είναι έτοιμη σε όλα τα επίπεδα» τονίζοντας πως «αν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία μας, θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια». Είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά αν κριθεί απαραίτητο, θα αντιδράσουμε».

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας αν εμφανιστεί τουρκικό πλοίο νότια της Κρήτης, ο υπουργός Άμυνας τόνισε πως «η κίνηση αυτή θίγει ζωτικά κυριαρχικά μας συμφέροντα και επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια», ενώ επικαλέστηκε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και σημείωσε ότι «θα κάνουμε ότι χρειαστεί και ετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς και δεν θέλουμε να φτάσουμε σε στρατιωτική αναμέτρηση αλλά αν χρειαστεί θα το εξετάσουμε και αυτό. Θίγονται βασικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε».

Σημείωσε ότι «η ελληνική απάντηση θα κλιμακωθεί ανάλογα με τη τουρκική προσβολή» κάνοντας λόγο για «ετοιμότητα, μαχητική ικανότητα και αποτρεπτική ισχύς» των δικό μας ενόπλων δυνάμεων.

Ανέφερε επίσης ότι η τουρκική προκλητικότητα έχει αυξηθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο, κάνοντας λόγο για πάνω από 5.000 παραβιάσεις μέσα στο 2019 προσθέτοντας πως «η Άγκυρα δεν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά με το δίκαιο του ισχυρού».

Το Ισραήλ είναι αναγνωρίσιμος στρατηγικός σύμμαχος

Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε αρχικά στο πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ ως «αναγνωρίσιμο στρατηγικό σύμμαχο» της Ελλάδας που στηρίζει την οικονομία του στο τομέα της άμυνας επενδύοντας φοβερά ποσά στην άμυνα και την ασφάλεια και είναι εξαγωγέας αμυντικών και οπλικών συστημάτων.

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη Χαφτάρ

Αναφερόμενος στην αιφνιδιαστική έλευση του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνατο βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «στρατηγός Χαφτάρ είχε επαφές με τον κ. Δένδια αλλά αυτό εντάσσεται στα πλαίσια της άσκησης εξωτερικής πολιτικής της χώρας και όχι αμυντικής».

Κακώς δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στη σύσκεψη για τη Λιβύη

Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην επερχόμενη σύσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι «κακώς δεν έχει προσκληθεί η Ελλάδα. Η δικαιολογία (της Γερμανίας) ότι η συζήτηση δεν θα περιστραφεί γύρω από ζητήματα συνεκμετάλλευσης πόρων ή χάραξης θαλασσίων ζωνών φαντάζει εξαιρετικά ανεπαρκής. Νομίζω ότι με τη σημερινή κίνηση (την άφιξη Χάφταρ στην Αθήνα), η Ελλάδα δίνει το παρόν σε αυτόν τον διπλωματικό “πυρετό” και καταγράφει τη παρουσία της». Πρόσθεσε ότι η παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στη σύσκεψη για τη Λιβύη, (θα υποστηρίξει την κατάπαψη του πυρός στη Λιβύη και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα) συνάδει λίγο πολύ με τις ελληνικές θέσεις».