Πάιατ: Η Ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει δυνατά

από fimotro

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και για αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στην περιοχή, δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο naftemporiki.gr στο περιθώριο των εργασιών του 6ου Thessaloniki Summit, που συνδιοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη ο ΣΒΕ  (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με media partner τη Ναυτεμπορική και το naftemporiki.gr.

«Ήταν ενθαρρυντικό για εμένα», τόνισε ο κ.Πάιατ κληθείς να σχολιάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, «να περάσω την ημέρα με τους συναδέλφους στον ΣΒΕ και τους τοπικούς αξιωματούχους. Ήταν μια πολύ επιτυχημένη τουριστική χρονιά, η οικονομία (σ.σ. η ελληνική) έχει ανακάμψει δυνατά από το σοκ του Covid. Νομίζω ότι αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι συνεχίζουμε να βλέπουμε ανάπτυξη των αμερικανικών επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για μεγάλα projects, όπως της Pfizer, της Deloitte, της Cisco αλλά υπάρχουν και νέα projects στις καθαρές τεχνολογίες στην Ενέργεια, όπως το αιολικό πάρκο της 547 Energy και η ελληνική εθνική πρόταση «White Dragon» που περιλαμβάνει αμερικανική εταιρεία, την Advent (σ.σ. από την οποία θα προέρχεται η τεχνογνωσία). Έχουμε αμερικανικό ενδιαφέρον τώρα στο FSRU στην Αλεξανδρούπολη και ελπίζουμε ότι ένα από τα δυο αμερικανικά υποψήφια επενδυτικά σχήματα στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης θα στεφθεί με επιτυχία. Είμαι, λοιπόν, αρκετά αισιόδοξος για την κατεύθυνση που βλέπουμε στην οικονομία εδώ στη Βόρεια Ελλάδα αλλά επίσης και για τον τρόπο που συμμετέχουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις σε αυτήν την επιτυχία».

Αισιόδοξος δήλωσε ο κ.Πάιατ, επίσης, και για επιλογή αμερικανικού επενδυτικού σχήματος στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του εμπορικού λιμανιού της Καβάλας, πρόσθεσε ότι εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για να ακούσει τις προσδοκίες της και τους τελικούς όρους αυτών των συναλλαγών και κατέληξε: «Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι οι αμερικανικές εταιρείες έχουν αναγνωρίσει τις ευκαιρίες σε αυτό το μέρος της Ελλάδας» και τοποθετούν τα χρήματά τους εκεί όπου υπάρχουν ευκαιρίες («They put their money where their mouth is», ανέφερε χαρακτηριστικά).

Ερωτηθείς, δε, για τις αντιδράσεις της Τουρκίας στην ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην Αλεξανδρούπολη, ο πρέσβης των ΗΠΑ παρέπεμψε σε όσα είχε αναφέρει νωρίτερα από το βήμα του 6ου Thessaloniki Sumit, δηλαδή ότι «η εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία» και τα σχέδια αυτά αφορούν την ενίσχυση των δεσμεύσεων στο πλαίσιο της διμερούς συμμαχίας, την ανάπτυξη του ρόλου της Ελλάδας και της δύναμης της Ελλάδας σε διάφορα σχήματα όπως το ΝΑΤΟ αλλά και τον διμερή στρατιωτικό εταιρικό ρόλο μέσα και από τη νέα αμυντική συμφωνία (MDCA).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα