Παγωμάρα στον ΣΥΡΙΖΑ για το γκάλοπ της Prorata που δείχνει τη ΝΔ να φτάνει στην αυτοδυναμία

από fimotro

Η μέτρηση αποδόμησε τις διαρροές της Κουμουνδούρου ότι υπάρχει… κρυφή δημοσκόπηση στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την ψαλίδα στο 4%!

Η είδηση των τελευταίων ημερών στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι, σε αντίθεση με τα όσα λέγονται για τις δημοσκοπήσεις από στελέχη ή παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Πολάκης, τις πιστεύουν, τις μελετούν και τις ακολουθούν.

Η ευθεία απαξίωση και αμφισβήτησή τους, όπως και η έμμεση πλην όμως αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος που κάποιοι προτείνουν, δεν θα σταματήσουν, αλλά δεν θα γίνονται από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρέπει να ενισχύσει το ηγετικό και κεντρώο προφίλ του.

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα βάλει κατά των εταιριών δημοσκοπήσεων και των δημοσκόπων. Ολες τις «πληροφορίες» για «κρυφές δημοσκοπήσεις» που φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά θα τις δίνουν άλλοι και όχι ο ίδιος, ο οποίος ενημερώνεται αναλυτικά και γνωρίζει πλήρως το τοπίο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δημοσκόπηση της Prorata που δημοσίευσε η «ΕφΣυν» και πολύ αναλύθηκε και «παγωμάρα» έφερε στο επιτελείο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η δημοσκόπηση «τρόμαξε» την Κουμουνδούρου. Οχι για τη διαφορά υπέρ της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου (είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί, στο 5%), αλλά για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι υπήρξε δυσαρέσκεια στα υψηλά κομματικά κλιμάκια, επειδή είδαν το φως της δημοσιότητας.

Στο πρώτο εύρημα στο οποίο στάθηκε η ομάδα ανάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το 34% των πολιτών εμφανίζεται ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο, την ίδια στιγμή που μόλις το 22% δηλώνει απόλυτη ή σχετική ικανοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα αρνητικό για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και το ότι στο ερώτημα «ποιο κόμμα είναι πιο αξιόπιστο;» η Ν.Δ. προηγείται με 40%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 34% και έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. με 32% και 31% αντίστοιχα. Το εύρημα αυτό σε συνδυασμό με το ότι το 50%, δηλαδή ο ένας στους δύο Ελληνες, θεωρεί πως η Ν.Δ. είναι ικανό ή σχετικά ικανό κόμμα να κυβερνήσει, όταν για τον ΣΥΡΙΖΑ λέει το ίδιο το 36% της κοινής γνώμης, αλλά και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να προηγείται στην καταλληλότητα με 41% έναντι 34% του Αλέξη Τσίπρα, είναι η «τριπλέτα» που -όπως συζητήθηκε εντός του ΣΥΡΙΖΑ- δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα για τη διακυβέρνηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ν.Δ. προηγείται με 40% έναντι 34% του ΣΥΡΙΖΑ και στον πίνακα της δυνητικής εκλογικής επιρροής, που για τους επιστήμονες δείχνει και το «ταβάνι» για τα δύο κόμματα. Ιδιαίτερα αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και το γεγονός ότι μετά από τρεισήμισι χρόνια διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. μεγαλύτερη μερίδα (46%) της κοινής γνώμης θα ενοχλούταν αν κέρδιζε τις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ από όσους (43%) αν κέρδιζε η Ν.Δ.

Στη δημοσκόπηση της Prorata που δημοσίευσε η «ΕφΣυν», η κοινή γνώμη δείχνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ μόνο στη διαχείριση θεμάτων που αφορούν στη διαφθορά και τη διαφάνεια, αποτέλεσμα που, όπως διαβάζουν στην Κουμουνδούρου, οφείλεται ξεκάθαρα στην υπόθεση Πάτση και την υπόθεση των υποκλοπών. Την ίδια στιγμή όμως η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στη διαχείριση εξωτερικής πολιτικής, οικονομίας και φυσικών καταστροφών.

Εκλογές: Θα λένε ότι “παίζεται” το ματς

Σε προεκλογικούς ρυθμούς και επισήμως εντάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «μυρίζει εκλογές».

Οπως έδειξε και η χθεσινή κοινή συνεδρίαση Εκτελεστικού Γραφείου – Πολιτικού Σχεδιασμού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψάχνει να βρει την απάντηση στο καθαρό δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» που ήδη έχει θέσει ο πρωθυπουργός, όπως ψάχνει και τη στρατηγική εν όψει της δεύτερης Κυριακής. Για την οποία -ανεξάρτητα του τι λέει προς τα έξω- φέρεται πεπεισμένος ότι δεν θα αποφύγει.

Το πρώτο μέλημα, ωστόσο, για τον κ. Τσίπρα και την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εμφυσήσουν αισιοδοξία στα στελέχη και τους οπαδούς τους και να τους πείσουν ότι έχουν πιθανότητες επικράτησης.

Από τα όσα προέκυψαν από τη χθεσινή κουβέντα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μεγάλο βάρος για να πείσει την κοινή γνώμη ότι η αυτοδυναμία της Ν.Δ. είναι ανέφικτη τη δεύτερη Κυριακή και ότι το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής δεν είναι προδιαγεγραμμένο, αλλά «παίζεται».

Αντικατάσταση Ηλιόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι μετά από πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα έγινε και η πρώτη συζήτηση για αντικατάσταση του εκπροσώπου Τύπου, Νάσου Ηλιόπουλου. Ο κ. Τσίπρας πάντως δεν ανέφερε το πρόσωπο-έκπληξη, εκτός κομματικών τειχών, με το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου- προτίθεται να αναθέσει το ρόλο του εκπροσώπου στην προεκλογική περίοδο.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως ο πρωθυπουργός σημειώνει άνοδο τριών ποσοστιαίων μονάδων στον δείκτη της «αντισυστημικότητας» σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας.

Ουσιαστικά και αυτή η δημοσκόπηση έρχεται να αναδείξει την πρωτοκαθεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την καταλληλότητα να ηγηθεί της χώρας και να διαχειριστεί σημαντικά προβλήματα, καθώς και τη δυνατότητα να οδηγήσει στην ανάπτυξη και την επόμενη τετραετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα