Πάει για δεύτερη τετραετία η ΝΔ – Δυο μήνες πριν τις εκλογές προηγείται με 7,5%

Νέο γκάλοπ Marc: Μη αναστρέψιμη η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, πιο πιθανό είναι να αυξηθεί παρά να μειωθεί (κάρτες)

Το πρώτο μέρος της μηνιαίας δημοσκόπησης της MARC για τον ΑΝΤ1, παρουσιάστηκε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του καναλιού με τον Ν. Χατζηνικολάου. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,7% έναντι 25,2% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με 9.8%, το ΚΚΕ με 5,3%, η Ελληνική Λύση με 3,9%, το ΜέΡΑ25 2,8%  και το κόμμα Έλληνες 3,4%. Και από αυτή τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μη αναστρέψιμη και ότι εκτός απροόπτου η ΝΔ θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Η κοινή γνώμη μοιάζει μοιρασμένη ως προς το κατά πόσο ήταν σωστή ή λάθος η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η πλειοψηφία πάντως εκτιμά ότι από την συζήτηση βρήκε κερδισμένη η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ποσοστό 26,4%, έναντι 21% που εκτιμά ότι κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 24,9% απαντά «κανένας ιδιαίτερα».

Η πλειονότητα των πολιτών προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ (32,6%), αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ με 16,5%, κυβέρνησης υνεργασίας με βασικό κορμό τη ΝΔ απαντά το 15,2% και κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ λέει το 19,8%.

Στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών και μάλιστα έχει τις λιγότερες αρνητικές γνώμες από όλους.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει με διαφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 48,7% έναντι 32,1% του Αλέξη Τσίπρα.

Η πλειοψηφία ανησυχεί για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Το 44,4% θεωρεί ότι είναι πολύ και αρκετά πιθανό, έναντι 32,6% που το θεωρεί ελάχιστα πιθανό και 21,1% που το θεωρεί απίθανο.

Στην έρευνα της Marc οι πολίτες απαντούν ως προς την εικόνα διαφθοράς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σε κλίμακα από το 0 ως το 10 (εκτεταμένη διαφθορά) η κυβέρνηση Μητσοτάκη λαμβάνει 6,44 έναντι 6,02 της προηγούμενης κυβέρνησης Τσίπρα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών είναι η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις (83,5%), τα εθνικά θέματα/ελληνοτουρκικά (36,0%), η εγκληματικότητα και η βία (27,3%), ο πόλεμος στην Ουκρανία (20,9%), η έλλειψη φαρμάκων (20,8%), οι υποθέσεις διαφθοράς (17,3%), η πανδημία (12,9%), οι φυσικές καταστροφές (11,6%), οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις (10,0%) και το μεταναστευτικό (8,4%).

Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να απαγορευτεί το κόμμα Κασιδιάρη, το 73,8% απάντησε ότι συμφωνεί, το 22,2% ότι διαφωνεί και το 4,0% δεν απάντησε.

Related posts

Δυσαρέσκεια κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επειδή κόπηκαν από τα ΜΜΕ

Η σύντροφος και η αδερφή του Τσίπρα τον έπεισαν να μην παραιτηθεί το βράδυ των εκλογών

Θεοδωρικάκος : Πρέπει να τελειώσουμε με την απλή αναλογική

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Περισσότερα