Ουγγαρία: Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 20%

από Philippos

Ο πληθωρισμός στην Ουγγαρία ξεπέρασε το 20% τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 20,1%, ένα επίπεδο ρεκόρ που δεν έχει παρατηρηθεί στα σχετικά στατιστικά αρχεία που τηρούνται από το 2000.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα (μεγαλύτερο και από τον πληθωρισμό) είναι η συνεχής υποτίμηση στο φιορίνι, η οποία αυξάνει έμμεσα την τις μελλοντικές πληθωριστικές πιέσεις», εκτιμά ο οικονομολόγος της ING Πίτερ Βίροβατς. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας στον βιομηχανικό τομέα θα επιταχύνουν επίσης τον πληθωρισμό καθώς οι εταιρείες μετακυλίουν το κόστος στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μέσος πληθωρισμός στην Ουγγαρία θα μπορούσε να φτάσει το 15% το επόμενο έτος, ξεπερνώντας το άνω άκρο της πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας της χώρας για 14%.

Η Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας (NBH) ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την ολοκλήρωση του κύκλου των αυξήσεων επιτοκίων, έχοντας φτάσει στο 13%.

Το ενεργειακό κόστος έδωσε ώθηση και στον πληθωρισμό στην Τσεχία, ο οποίος έφτασε υψηλό τριών δεκαετιών στο 18% τον Σεπτέμβριο, έπειτα από μία μικρή επιβράδυνση που είχαν δείξει τα στοιχεία του Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα