Ουκρανία: Βυθισμένο στο σκοτάδι το Κίεβο – Μάχη με το κρύο και την έλλειψη νερού

από fimotro

«Ημέρα 2 του πιο πρόσφατου μπλακ άουτ στο Κίεβο. Ημέρα 274 του πολέμου. Δεν υπάρχει ρεύμα, θέρμανση, νερό. Η εξωτερική θερμοκρασία είναι σχεδόν μηδενική. Το διαμέρισμα είναι ακόμα ζεστό από τις προηγούμενες μέρες. Θα δούμε πόσο θα κρατήσει. Έχουμε κουβέρτες, υπνόσακους, ζεστά ρούχα. Δεν ανησυχώ πολύ για τη θέρμανση έως ότου η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους -10 C. Αλλά το νερό είναι ένα άλλο θέμα. Το πρόβλημα είναι οι τουαλέτες. Έχουμε αποθηκεύσει περίπου 100 λίτρα νερό».

Σε μια ανάρτηση στο Twitter, ο καθηγητής Οικονομίας και σύμβουλος του Ζελένσκι, Τιμόφιι Μιλοβάνοβ, με εξόχως αποκαλυπτικό τρόπο, παρουσιάζει το πώς βιώνει την κατάσταση με τις διακοπές ρεύματος και νερού ο μέσος Ουκρανός μετά τα συνεχή πυραυλικά πλήγματα της Ρωσίας που έχουν φέρει στα όριά τους τις ενεργειακές υποδομές της χώρας.

Χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση

Το BBC, σε κεντρικό του δημοσίευμα, σημειώνει ότι την Πέμπτη περίπου το 70% της ουκρανικής πρωτεύουσας παρέμεινε χωρίς ρεύμα, ενώ παράλληλα συνεχίζονταν οι εργασίες για την αποκατάσταση της ύδρευσης.

Οι ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις έχουν προκαλέσει διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, τόνισε ότι γίνεται μάχη προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτρική ενέργεια το συντομότερο δυνατό, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την «ισορροπία» στο εθνικό δίκτυο. Σε όλη την Ουκρανία ο χειμώνας μπαίνει απότομα με χιόνι και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Οι ανταποκριτές του βρετανικού δικτύου σημειώνουν ότι το πρωί μια πυκνή υγρή ομίχλη είχε απλωθεί πάνω από το Κίεβο. «Θα μπορούσατε να διακρίνετε τα σχήματα των κοντινών κτιρίων, αλλά μετά βίας. Τα μόνα φώτα ήταν από τους προβολείς των αυτοκινήτων. Πολλοί άνθρωποι βλέπουν πλέον τον χώρο εργασίας τους ως καταφύγιο από το κρύο επειδή τουλάχιστον η θέρμανση είναι πάντα αναμμένη – σε αντίθεση με το σπίτι».

Ωστόσο οι κάτοικοι του Κιέβου προσπαθούν να διαχειριστούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν βρίσκοντας έξυπνους τρόπους. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαθιστούν γεννήτριες ως μέσο για να έχουν εφεδρική ισχύ. Και το τρεχούμενο νερό επίσης δεν αποτελεί πλέον εγγύηση – ακόμη και πριν από τη χθεσινή τελευταία πυραυλική επίθεση.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι, σε μια προσπάθεια να δώσει κουράγιο στους Ουκρανούς, τόνισε: «Το φως πάντα υπερισχύει του σκότους». Πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι δεν θα το καταλάβουν ποτέ αυτό, «καθώς για πολύ καιρό ζουν σε ένα αδιαπέραστο σκοτάδι».

Στο Λβιβ, η ηλεκτροδότηση, το νερό και η θέρμανση έχουν αποκατασταθεί. Ο δήμαρχος της πόλης, ωστόσο, ενημέρωσε ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος.

Εδώ και εβδομάδες η Ρωσία εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας, με τις κυλιόμενες διακοπές ρεύματος να γίνονται μέρος της καθημερινότητας για εκατομμύρια Ουκρανούς.

Στην πρωτεύουσα επικράτησε αναστάτωση στην επικοινωνία, με πολλούς πολίτες να αδυνατούν να πραγματοποιήσουν ακόμα και φωνητικές κλήσεις με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Οι κάτοικοι δεν μπορούν να μαγειρέψουν φαγητό χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα – και η παραγγελία μέσω Διαδικτύου είναι επίσης δύσκολη, δεδομένης της ασταθούς πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Παρότι η ύδρευση της πόλης αποκαθίσταται, χιλιάδες είναι ακόμη χωρίς πόσιμο νερό. Και τα σούπερ μάρκετ δυσκολεύονται να δεχτούν συναλλαγές με κάρτες.

Σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα για «ένα προφανές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική καταστροφή καθώς τα νοσοκομεία μένουν χωρίς ρεύμα.

Μετά τα πυραυλικά πλήγματα της Τετάρτης, ένα νοσοκομείο στην κεντρική Ουκρανία χρειάστηκε να ενεργοποιήσει άμεσα γεννήτριες καθώς οι γιατροί πραγματοποιούσαν μεταμοσχεύσεις νεφρού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα