Ουκρανία: Ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε τις πόλεις Ιζιούμ και Κουπιάνσκ

από fimotro

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Κουπιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, στην περιφέρεια του Χαρκόβου. Η πόλη αυτή είχε πέσει στα χέρια των Ρώσων εδώ και πολλούς μήνες.

Την ίδια ώρα, πολεμικοί ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε και την στρατηγικής σημασίας πόλη Ιζιούμ.

Οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις ανάρτησαν φωτογραφίες σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπου διακρίνονται τα μέλη τους «στο Κουπιάνσκ που ήταν και θα είναι πάντα ουκρανικό». Ένας τοπικός αξιωματούχος δημοσιοποίησε μια φωτογραφία με Ουκρανούς στρατιώτες, με τη λεζάντα: «Το Κουπιάνσκ είναι Ουκρανία».

Η Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) επιβεβαίωσε ότι μονάδες της μπήκαν στην πόλη.

Το Κουπιάνσκ είναι ένας σιδηροδρομικός κόμβος πάνω στον δρόμο για το Ιζιούμ, απ’ όπου η Μόσχα έχει εξαπολύσει ορισμένες από τις κυριότερες επιχειρήσεις της στην εν μέρει κατεχόμενη περιοχή του Ντονέτσκ, η πλήρης κατάληψη της οποίας είναι βασική προτεραιότητα για το Κρεμλίνο.

Ένας Ρώσος αξιωματούχος είπε χθες Παρασκευή ότι απομακρύνονταν οι άμαχοι από το Κουπιάνσκ και το Ιζιούμ. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανάρτησε πλάνα με φορτηγά και τεθωρακισμένα να οδεύουν προς την περιοχή του Χαρκόβου.

Ουκρανία: Ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε τις πόλεις Ιζιούμ και Κουπιάνσκ-1

Το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου, που εδρεύει στις ΗΠΑ, είχε προβλέψει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα ανακαταλάμβαναν το Κουπιάνσκ μέσα σε 72 ώρες.

Οι ρωσικές δυνάμεις στο Ιζιούμ περικυκλώθηκαν και σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται από την περιοχή, και δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian, η πόλη ανακατελήφθη από τους Ουκρανούς.

Ειδικότερα, το BBC Russia αναφέρει ότι φιλορωσικά κανάλια στο telegram μετέδιδαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα εγκατέλειψαν το Ιζιούμ. Άλλα κανάλια ανέφεραν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα βρίσκονταν ήδη στο κέντρο της πόλης.

Οι ισχυρισμοί ότι οι δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις βρίσκονται στα χέρια του ουκρανικού στρατού έχουν επίσης κοινοποιηθεί στο διαδίκτυο από πολλούς αναλυτές και δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα