Ουκρανία: Έπεσε η Μαριούπολη – Τέλος στην πιο αιματηρή μάχη του πολέμου

από fimotro

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα και ποια στάση θα κρατήσει η Μόσχα

Η πιο αιματηρή μάχη του πολέμου στην Ουκρανία, αυτή στην Μαριούπολη, έλαβε τέλος την Τρίτη, πολύ μετά την εξάλειψη της ίδιας της πόλης από τον ρωσικό στρατό, καθώς οι τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες που είχαν κρυφτεί στο χαλυβουργείο Azovstal μεταφέρθηκαν σε ρωσικά εδάφη με λεωφορεία που έφεραν το ρωσικό πολεμικό έμβλημα «Z» και οι σύντροφοί τους, που βρίσκονταν σε υπόγεια καταφύγια διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους, μετέδωσαν οι New York Times.

Η απόφαση της Ουκρανίας να τερματίσει τις μάχες στο Azovstal έδωσε στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο μιας μεγάλης περιοχής της νότιας Ουκρανίας, που εκτείνεται από τα ρωσικά σύνορα μέχρι την Κριμαία.

Παρόλο που ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει δυσκολίες στα ανατολικά της Ουκρανίας, η ρωσική κυριαρχία στον νότο διευρύνεται, γεγονός που δείχνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν αυξημένες προκλήσεις στην προσπάθεια να ανακτήσουν αυτές τις περιοχές.

Κατά μήκος ενός τμήματος ξηράς, που εκτείνεται σε περισσότερα από 800 χλμ. ανάμεσα στο Λουχάνσκ στα ανατολικά έως τη Χερσώνα στη Μαύρη Θάλασσα, ο ουκρανικός στρατός είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις χτίζουν αμυντικές θέσεις, εγκαθιστούν φιλορωσικές τοπικές κυβερνήσεις και λαμβάνουν μέτρα για τον «εκρωσισμό» του πληθυσμού.

Στη Ζαπορίζια, δυτικά της Μαριούπολης, ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν δρόμους και γέφυρες, για να επιβραδύνουν τις ουκρανικές αντεπιθέσεις. Τα στρατεύματα της Μόσχας έστησαν επίσης τσιμεντένια φράγματα και έσκαψαν τάφρους γύρω από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, στην πόλη Ενερχοντάρ, την οποία η Ρωσία κατέλαβε τον πρώτο μήνα του πολέμου, δήλωσε η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Στη Χερσώνα, την αγροτική εστία της χώρας, οι Ουκρανοί εξαπολύουν αντεπιθέσεις εδώ και εβδομάδες, προσπαθώντας σιγά-σιγά να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος, αλλά δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση.

Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις, με την υποστήριξη μιας αυξανόμενης ροής βαρέων όπλων από δυτικούς συμμάχους, έχουν αντισταθεί σκληρά αλλού στη χώρα, εκδιώκοντας τις ρωσικές δυνάμεις από περιοχές όπως το Κίεβο και, πιο πρόσφατα, από τη βορειοανατολική πόλη του Χάρκοβο.

Το τελικό αποτέλεσμα στη Μαριούπολη παραμένει δύσκολο να κριθεί, καθώς ένας άγνωστος αριθμός στρατιωτών παραμένουν ακόμη στα υπόγεια του εργοστασίου χάλυβα. Οι στρατιώτες αυτοί εξέδωσαν ανακοίνωση, λέγοντας ότι θα ακολουθήσουν την εντολή να τερματίσουν την αποστολή τους, αλλά παραμένει ασαφές το πότε και πώς θα φύγουν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα