24 Απριλίου 2024 / 9:13 πμ
24 Απριλίου 2024 / 9:13 πμ

Ουκρανία: Μπαράζ αντιδράσεων μετά τις πυρηνικές προκλήσεις του Πούτιν

από fimotro

Σωρεία αντιδράσεων από τα κυβερνητικά και διπλωματικά επιτελεία πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κίνα (που διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία), έχει προκαλέσει η κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να θέσει σε επιφυλακή τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις έχουν προβεί: Κίνα, Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Γερμανία και άλλοι. Οι περισσότερες χώρες, πάντως, δηλώνουν πως η απειλή Πούτιν για χρήση πυρηνικών είναι μόνο μια απειλή, η οποία δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.

Όλες οι πλευρές θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Ουενμπίν, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Ουάνγκ επανέλαβε επίσης την άποψη της Κίνας ότι οι θεμιτές ανησυχίες όλων των χωρών για την ασφάλεια θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Από τη μεριά του, ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε σήμερα (28/2) εκτίμησε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία, λίγες μέρες μετά την εισβολή που πραγματοποίησε η Ρωσία στη γειτονική της χώρα. Ωστόσο, τόνισε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία.

«Θα πρέπει να ανησυχούμε που ένα κράτος όπως η Ρωσία θεωρεί ότι οι κανόνες δεν την αφορούν, είτε πρόκειται για την εισβολή στην Ουκρανία είτε για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στο Σάλσμπερι, αλλά στην ουσία ένας αποτρεπτικός παράγοντας είναι αυτό που είναι, ένας αποτρεπτικός παράγοντας. Όσο φιλόδοξος και αν είναι (ο Πούτιν) σε σχέση με την Ουκρανία, δεν νομίζω ότι θέλει να μπει σε αυτό το πεδίο», είπε ο Γουάλας στο ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio.

«Εκανε αυτό το σχόλιο. Το εξετάζουμε. Αλλά ξέρετε, αυτό που δεν θα έπρεπε στ’ αλήθεια να ξεχνάμε είναι ότι αυτή είναι μια μεγάλη προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα προβλήματά του στην Ουκρανία το να χρησιμοποιεί αυτές τις φράσεις στα μέσα ενημέρωσης», είπε ο βρετανός υπουργός στο δίκτυο Sky News.

Ο κ. Γουάλας πρόσθεσε ότι ενώ ο Πούτιν έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις δυνάμεις αποτροπής, που χειρίζονται τα πυρηνικά όπλα, η Βρετανία θεωρεί ότι η εντολή εξυπηρετεί σε έναν μεγάλο βαθμό ρητορικούς σκοπούς και ότι ο Πούτιν δεν θέλει να τα χρησιμοποιήσει.

«Η γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος Πούτιν δεν συνδέεται στην πραγματικότητα με κάτι που να παραπέμπει σε διαδικασία ετοιμότητας. Είναι, όπως αξιολογούμε, μια κίνηση να βάλει τον αποτρεπτικό παράγοντα στον χώρο της επικοινωνίας υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους ότι έχει έναν αποτρεπτικό παράγοντα. Δεν συνδέεται με τίποτα συγκεκριμένο ως προς την ετοιμότητα των δομών των δυνάμεων», είπε ο Γουάλας.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι η Ε.Ε. δεν θα εμπλακεί σε κλιμάκωση μετά την κίνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις χθες.

«Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε με αυτή την κλιμάκωση», δήλωσε ο Μπορέλ στο BBC Radio 4.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα