Ουκρανία: Ανταλλαγή 144 στρατιωτών με την Ρωσία

από fimotro

Οι 95 ήταν υπερασπιστές του Αζοφστάλ

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι αντάλλαξε με τη Ρωσία 144 στρατιώτες, ανάμεσά τους 95 “υπερασπιστές του Αζοφστάλ” στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, οι οποίοι είχαν προασπίσει αυτή την πόλη λιμάνι που πολιορκείτο από τον ρωσικό στρατό επί εβδομάδες πριν τελικά πέσει στα χέρια του.

“Είναι η μεγαλύτερη ανταλλαγή (με τη Μόσχα) από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή”, δήλωσε στο Telegram η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών, που υπάγεται στο ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον τόπο ή την ημερομηνία της επιχείρησης.

Ο ουκρανικός στρατός και η ρωσική πλευρά αντάλλαξαν συνολικά σχεδόν 300 αιχμαλώτους, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους.

“Μεταξύ αυτών βρίσκονται 43 στρατιωτικοί του τάγματος Αζόφ”, μιας μονάδας που έχει ενταχθεί εδώ και χρόνια στον ουκρανικό στρατό αλλά που η Μόσχα χαρακτηρίζει “ναζιστική”, πρόσθεσε η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών.

Ανταλλάχθηκαν με 52 άλλους στρατιωτικούς που βρίσκονταν επίσης μέσα στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη την ώρα της ρωσικής εφόδου.

“Οι περισσότεροι” από τους αιχμαλώτους που ανταλλάχθηκαν “είναι βαριά τραυματισμένοι”, “από σφαίρες ή θραύσματα οβίδων”, αλλά υποφέρουν επίσης από “εγκαύματα, κατάγματα”, διευκρίνισε η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών.

Οι τελευταίοι Ουκρανοί υπερασπιστές της Μαριούπολης, που είχαν οχυρωθεί στο πελώριο εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ, στην Αζοφική Θάλασσα, παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις μεταξύ της 16ης και της 20ής Μαΐου, έπειτα από τρεις μήνες σφοδρών μαχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα