Όρος Thor: Η ψηλότερη κατακόρυφη πλαγιά στον πλανήτη

από fimotro

Πρόκειται για ένα βουνό ύψους 1.250 μ. που βρίσκεται 46 χλμ. ΒΑ του Pangnirtung και διαθέτει την μεγαλύτερη και πιο απότομη κάθετη πλαγιά του κόσμου, το περίφημο Thor Peak
Το όρος Thor, που πήρε το όνομά του από τον σκανδιναβικό θεό του κεραυνού και της αστραπής, είναι η ψηλότερη κατακόρυφη πλαγιά στον κόσμο, γεγονός που το καθιστά επίσης έναν από τους πιο δύσκολους βραχώδεις σχηματισμούς για αναρρίχηση.

Μέρος του Εθνικού Πάρκου Auyuittuq, στο απομακρυσμένο νησί Baffin Island του βόρειου Καναδά, το όρος Thor δεν είναι η ψηλότερη κορυφή του πάρκου, αλλά είναι σίγουρα η πιο τρομακτική. Πρόκειται για ένα βουνό ύψους 1.250 μ. που βρίσκεται 46 χλμ. ΒΑ του Pangnirtung και διαθέτει την μεγαλύτερη και πιο απότομη κάθετη πλαγιά του κόσμου, το περίφημο Thor Peak.Πολλοί προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν σε αυτό, αλλά δεκάδες ορειβάτες απέτυχαν, μέχρι που ένας Αμερικανός έφτασε τελικά στην κορυφή το 1985, στο τέλος μιας εξαντλητικής αναρρίχησης 33 ημερών.


Ένα από τα πλέον δημοφιλή σημεία αναρρίχησης στον Καναδά αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, το βουνό Thor αποτελεί πρόκληση για πολλούς, ενώ η πρώτη ανάβαση σε αυτό επιτεύχθηκε το 1965 από τους Donald Morton και Lyman Spitzer, κατά τη διάρκεια της ορειβατικής αποστολής του Alpine Club of Canada, με επικεφαλής τον Pat Baird. Από τότε μέχρι σήμερα πολλές αποστολές έχουν αναρριχηθεί στις πλαγιές του, τα μέλη των οποίων ήταν… αυστηρά επαγγελματίες και μόνο! Μια τετραμελής αμερικανική ομάδα ανέβηκε για πρώτη φορά στην απότομη δυτική πλευρά του όρους Thor το 1985, αντιμετωπίζοντας στην πορεία το ρίσκο έλλειψης προμηθειών, την πτώση βράχων, αλλά και πολλούς άλλους κινδύνους. Η ιστορική ανάβαση διήρκεσε πάνω από 33 ημέρες. Τον Ιούλιο του 2006, μια Αμερικανική ομάδα που αποτελούνταν από τους Chuck Constable, Dirk Siron, Ben Holley, Kenneth Waite, Gordon Rosser, Donny Opperman, Deldon Barfuss και Tim Hudson πραγματοποίησε παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο επιτυχημένο ραπέλ (καταρρίχηση).

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα