Οριστικό: Ξεμπλοκάρονται οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις

από fimotro

Μέσα στο 2022 θα αποτελέσουν παρελθόν όλες οι εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις

Η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων ο επόμενος μεγάλος στόχος που έχουν θέσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μαζί με τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), μετά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο μέτωπο των κύριων συντάξεων.

Σύμφωνα με πηγές του e-ΕΦΚΑ, εντός του τρέχοντος μηνός θα αποτελέσουν παρελθόν οι εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις, με δεδομένο ότι έχει ήδη εκκαθαριστεί το 97% των εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη.

Κατόπιν θα γίνει επιτάχυνση των διαδικασιών για την απονομή των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων, μιας και προϋπόθεση για τον υπολογισμό της επικουρικής είναι να έχει εκδοθεί προηγουμένως η απόφαση για την κύρια σύνταξη.

Το περασμένο καλοκαίρι, καταγράφηκε αύξηση του ρυθμού απονομής των επικουρικών συντάξεων, που ξεπέρασε το 10%, ενώ οι ενέργειες για την περαιτέρω μείωση των εκκρεμοτήτων θα εντατικοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

Με βάση τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, τον Αύγουστο του 2022 οι επικουρικές συντάξεις, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες (ο χρόνος αναμονής για την έκδοσή τους έχει υπερβεί τους τρεις μήνες), περιορίστηκαν στις 94.000.

Την ίδια στιγμή, για τον ίδιο μήνα (Αύγουστο 2022), οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για εφάπαξ και δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ανήλθαν σε 9.420.

Κρίσιμο ρόλο για την επίλυση του θέματος θα παίξει η μεταφορά προσωπικού. Συγκεκριμένα προβλέπεται η μεταφορά 200 υπαλλήλων, με εμπειρία στην έκδοση κύριων συντάξεων, σε θέσεις με αντικείμενο την απονομή συντάξεων επικουρικής ασφάλισης, προκειμένου να μειωθούν οι υφιστάμενες εκκρεμότητες.

Ένα ακόμη θετικό μέτρο, που συμβάλλει στη μείωση κατά 4-6 μήνες του χρόνου απονομής των νέων επικουρικών, είναι και η ψηφιοποίηση της υποβολής των νέων αιτήσεων για επικουρική σύνταξη.

Όπως έχει ανακοινώσει ο e-ΕΦΚΑ, η υποβολή των αιτήσεων με αποκλειστικά ηλεκτρονικό τρόπο και με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται στο ελάχιστο ο χρόνος που απαιτείται για την εξέταση των στοιχείων.

Πηγές του e-ΕΦΚΑ υπογραμμίζουν ότι, πλέον, ο φορέας, με 900 λιγότερους υπαλλήλους, έχει τη δυνατότητα να εκδίδει μεγάλο όγκο συντάξεων κάθε μήνα, καθώς διαθέτει τη σωστή οργάνωση, το management και την τεχνογνωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα