Οριστικό: Δεν θα γίνει παρακράτηση προστίμου από τη σύνταξη

από fimotro

Το ξεκαθάρισε σήμερα ο Γ. Γεωργαντάς

Να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα συμβεί με τα πρόστιμα σε σχέση με την έντονη φημολογία προσπαθεί η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών και το τι θα ισχύει από την ερχόμενη Δευτέρα με το πρόστιμο, αναφέρθηκε ο Γιώργος Γεωργαντάς.

«Από την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, για όσους είναι σε ΔΟΥ του εσωτερικού, ξεκινά η επιβολή του προστίμου που είναι 50€ για τον μήνα Ιανουάριο και από τον Φεβρουάριο 100€. Όποιος εμβολιαστεί τον Ιανουάριο δεν θα έχει άλλη κύρωση, όποιος εμβολιαστεί τον Φεβρουάριο, αν εμβολιαστεί μέσα στο πρώτο 15ήμερο θα χρεωθεί 50€. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους επόμενους μήνες, ενώ υπάρχει απόλυτη προτεραιότητα για αυτή την ηλικιακή ομάδα στα ραντεβού, που μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και αυθημερόν» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα o υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει καμία παρακράτηση από μισθούς και συντάξεις. Το πρόστιμο βεβαιώνεται στην ΑΑΔΕ, όπως βεβαιώνεται κάθε οφειλή που μπορεί να έχει κάποιος στην εφορία.

Λήξη πιστοποιητικών εμβολιασμού χωρίς τρίτη δόση

Για τους άνω των 60 ετών και όλους άνω των 18 ετών από την 1η Φεβρουαρίου, όποιος εντός του 7μήνου από την ολοκλήρωση των δύο δόσεων δεν έκανε την αναμνηστική, ουσιαστικά ακυρώνεται το πιστοποιητικό του, επεσήμανε ο κ. Γεωργαντάς. Δεν υπάρχει όμως πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση.

«Η κεντρική εικόνα είναι ότι πρέπει οι ανεμβολίαστοι να κάνουν την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου. Αν δεν την κάνουν, θα έχουν τις συνέπειες που προανέφερα και πρέπει να κάνουν την αναμνηστική τους δόση μέσα στο επτάμηνο. Αυτό ισχύει αυτή την στιγμή μόνο για τους άνω των 60 ετών, αλλά μετά την 1η Φεβρουαρίου θα ισχύει για όλους τους ενήλικες».

Με βάση την ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 8 Ιανουαρίου, υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς, αυτός που νοσεί και είναι εμβολιασμένος, τις ημέρες της νόσησης δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το πιστοποιητικό του εμβολιασμού του, το οποίο αμέσως επανέρχεται σε ισχύ μετά την λήξη της νόσησης.

«Όποιος το χρησιμοποιεί, κακώς το κάνει, δεν έχει δικαίωμα να το χρησιμοποιεί, είναι μη νόμιμος και θα έχει τις συνέπειες που προβλέπονται και έχει να κάνει συνολικά με τα ειδικά πρωτόκολλα που ισχύουν για τους νοσήσαντες, με την υποχρέωση απομόνωσης για κάποιες ημέρες. Εάν νοσείς και χρησιμοποιείς το πρωτόκολλο εμβολιασμού που εκείνες τις ημέρες είναι σαν να μην υφίσταται, εκείνη την στιγμή παρανομείς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα