20 Απριλίου 2024 / 1:17 μμ
20 Απριλίου 2024 / 1:17 μμ

Οργή στο Μάτι για τις πλημμεληματικές διώξεις

από fimotro

Κάηκαν ζωντανοί 100 άνθρωποι στο Μάτι λόγω πλημμελήματος;

Αγανακτισμένοι οι συγγενείς των καμμένων ανθρώπων

100 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και η άσκηση ποινική δίωξη για πλημμέλημα σε 20 άτομα δεν φαίνεται να έχει ικανοποιήσει τους πολίτες που μέσα σε λίγα λεπτά έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους.

Ενδεικτικό της οργής που επικρατεί στο Μάτι είναι η έκρηξη κατοίκου το πρωί στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.  Απαντώντας στο δημοσιογράφο Δημήτρη Χατζηνικόλα, ο οποίος έκανε αναφορά για άναρχη δόμηση της περιοχής, η κάτοικος είπε: «….Την κάθε μ… του κάθε δημοσιογράφου, να μου απαντήσει τι ο κ. Χατζηνικόλας; Ο Βουτζάς είναι άναρχη δόμηση; Ο Βουτζάς είναι εντός σχεδίου. Από εκεί δεν μου ήρθε η φωτιά;

Έξω από τα σπίτια τους οι περισσότεροι είναι νεκροί επειδή δεν ακούστηκε μια σειρήνα. Εγώ έχω κάνει το καλύτερο που μπορούσα, αδειάζαμε πολυκατοικίες παίρναμε τους νεκρούς με τα χέρια και τους πηγαίναμε στα ασθενοφόρα. Τι να την κάνω εγώ την απάντηση του κ. Χατζηνικόλα, να σας πω εγώ που να την βάλει την απάντησή του ο κ. Χατζηνικόλας».

mati ant1

Την ποινική δίωξη για πλημμελήματα που ασκήθηκε σε 20 πρόσωπα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, σχολίασε μιλώντας στον «Θέμα 104,6», ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων.  Ο Αντώνης Φούσας είχε αναλάβει το 2007, 30 υποθέσεις μετά τη φονική φωτιά στην Ηλεία.

«Την υπόθεση της Ηλείας την είχε χειριστεί το γραφείο μου. Είναι ακριβώς η ίδια υπόθεση, εκεί κρίθηκαν από τον Άρειο Πάγο και καταδικάστηκαν. Είναι η ίδια υπόθεση και εδώ μπορώ να πω ότι οι παραλήψεις, είναι μεγαλύτερες. Οι κατηγορίες στον Πύργο ήταν επίσης σε βαθμό πλημμελήματος», ανέφερε ο Αντώνης Φούσας.

«Καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει δόλος εξ ού και τα πλημμελήματα, αλλά σε πολιτικό επίπεδο οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο θα αναλάμβανε την ευθύνη ο ίδιος να υποβάλει ενδεχομένως την παραίτησή του μετά το θάνατο 100 ανθρώπων», είπε στον «Θέμα 104,6», ο Βασίλης Κικίλιας.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι από την πρώτη ημέρα υπήρξε απόπειρα συγκάλυψης, σας θυμίζω τις φωτογραφίες από το δορυφόρο του κ. Παππά» πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Μετά από 7 μήνες πιστεύουν κάποιοι ότι το πράγμα θα λειανθεί. Ξεχνάει ο κόσμος τους νεκρούς του;» αναρωτήθηκε ο κ. Κικίλιας.

Η Ρένα Δούρου μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για την άσκηση ποινικών διώξεων απάντησε με… Σαρλ Ντε Γκωλ: «Η αναισθησία σημαίνει ήττα, έλεγε ένας κορυφαίος Ευρωπαίος πολιτικός, ο Charles de Gaulle», τονίζει στη δήλωσή της και επαναλαμβάνει ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έκαναν το καθήκον τους: «Η ατομική μου στάση είναι τελείως διαφορετική από το να απειλώ τη Δικαιοσύνη ή να κλαυθμυρίζω περί διώξεων και να συκοφαντώ τους πολιτικούς αντιπάλους. Είναι αλήθεια ότι η απονομή της δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι χρειάζεται κάποιες φορές να περιμένουν».
Η περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, μιλά για άναρχη δόμηση, διαχρονική πολιτική ευθύνη, μη κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων και ελλιπή αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων που έφερε η κλιματική αλλαγή, ενώ αναφέρει ότι πολιτικοί της αντίπαλοι εκμεταλλεύτηκαν μία εθνική τραγωδία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι από την πρώτη στιγμή «ανέθεσε σε ειδικούς επιστήμονες την έρευνα για τα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας στο Μάτι και εκείνοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “αν οι αρμόδιοι είχαν εγκαίρως διατάξει την εκκένωση της πόλης, δεκάδες συμπολίτες μας θα είχαν σωθεί”. Η Δικαιοσύνη σήμερα ασκώντας ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων επιβεβαιώνει πλήρως αυτό το πόρισμα. Κυρίως όμως εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία από την πρώτη στιγμή προσπάθησε με χυδαίο τρόπο να συγκαλύψει τις πολιτικές της ευθύνες».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά την επίσκεψή της στο Μάτι σημείωσε ότι ύστερα από «τις σημερινές διώξεις η κα Δούρου οφείλει να παραιτηθεί. Εμείς δεν καταδικάζουμε κανέναν, αλλά έχει πολύ σημαντικά καθήκοντα, στα οποία απέδειξε ότι δεν είναι ικανή να ανταποκριθεί. Και είναι στοιχειώδης ευθιξία απέναντι στη μνήμη των εκατό ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους, να αναλάβει τις ευθύνες της επιτέλους. Ευθύνες, που τόσο η ίδια, όσο και ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνησή του προσπάθησαν με τόση αναλγησία να αποποιηθούν».

Η απόφαση

Σε 293 σελίδες περιγράφεται η φονική αλληλουχία γεγονότων, παραλείψεων, εγκληματικών αμελειών και κρατικής ολιγωρίας που οδήγησαν στον θάνατο 100 ανθρώπους, ανάμεσά τους 11 παιδιά.

Το εισαγγελικό πόρισμα με το οποίο ασκούνται ποινικές διώξεις σε 20 πρόσωπα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αποκαλύπτει επτά μήνες μετά την τραγωδία όλα όσα βίωσαν και κατέθεσαν οι επιζώντες: Την εικόνα της «απόλυτης ασυνεννοησίας και κατάρρευσης του συστήματος», δηλαδή το χάος.

Ενώπιον του ανακριτή θα βρεθούν όλοι οι μοιραίοι πρωταγωνιστές που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν κατάφεραν να διαχειριστούν την κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ποτέ εκκένωση και ασφαλής απομάκρυνση των κατοίκων, αλλά ούτε και συντονισμός πριν και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι δήμαρχοι Μαραθώνα και Ραφήνας Ηλίας Ψινάκης και Ευάγγελος Μπουρνούς αντίστοιχα, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης, ο νυν αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, που τότε ήταν υπαρχηγός του Σώματος, ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης είναι ανάμεσα σε αυτούς.

Περισσότερες από 350 καταθέσεις συγγενών θυμάτων οδήγησαν στη δικογραφία που «γεμίζει» δέκα κούτες και διά της οποίας οι εισαγγελείς επιρρίπτουν ευθύνες για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, την ΕΛ.ΑΣ., την Περιφέρεια, τους δύο Δήμους της περιοχής και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι ποινικές διώξεις είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και αφορούν σε τρία αδικήματα: Εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροήν και διά παραλείψεως και σωματικές βλάβες κατά συρροήν, διά παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Σύμφωνα με τους νομικούς, για τα συγκεκριμένα αδικήματα ο νόμος προβλέπει ποινές μέχρι πέντε χρόνια φυλάκισης, ωστόσο, με τη συνθήκη της συρροής των ανθρωποκτονιών ίσως υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσουν ως και τα δέκα χρόνια φυλάκισης.

Πάντως από την αρχική λίστα των ατόμων τα οποία είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων δεν προέκυψε ένδειξη ενοχής για τέσσερα από αυτά, με αποτέλεσμα να εκδοθεί απαλλακτική διάταξη από την Εισαγγελία. Πρόκειται για τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα, τον διευθυντή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής ταξίαρχο Νίκο Σπανουδάκη, την περιφερειακή σύμβουλο Αττικής Ιωάννα Τσούπρα και τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής Κωνσταντίνο Καλύβα.

Την ίδια στιγμή παραμένουν ανοιχτές έξι δικογραφίες:

-Στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου.

-Στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών.

-Μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις (αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός).

-Μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής.

-Μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

-Η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα