20 Απριλίου 2024 / 4:39 πμ
20 Απριλίου 2024 / 4:39 πμ

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Ανάπτυξη 3,8% φέτος, 5% το 2022

από fimotro

Ανάπτυξη λίγο κάτω από το 4% φέτος και στο 5% του ΑΕΠ το 2022 «βλέπει» ο ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία αλλά και βουτιά στο χρέος της χώρας κατά 14 μονάδες στο τέλος της επόμενης χρονιάς.

Ειδικότερα, στην καλοκαιρινή του έκθεση ο Οργανισμός προβλέπει διαρκή μείωση της ανεργίας και αύξηση στην κανονικότητα της κατανάλωσης, πράγμα που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και τα κρατικά έσοδα το 2021 και τα επόμενα έτη και με δεδομένο ότι οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων έχουν αυξηθεί κατά 24 δισεκατομμύρια.

Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του, εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 3,8% και 5% το επόμενο έτος, η ανεργία αργά αλλά σταθερά θα συνεχίσει να διαγράφει καθοδική τροχιά σε υψηλά επίπεδα -από 16,3% πέρυσι σε 15,9% φέτος και 15,6% του χρόνου- ενώ η επάνοδος της κατανάλωσης σε συνθήκες κανονικότητας θα είναι ομαλή, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις φέτος.

Από την άλλη μεριά, θα έχουμε βουτιά χρέους κατά 14 μονάδες του ΑΕΠ στο τέλος του 2022 σε σχέση με τα επίπεδα του 2020 προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία θέτοντας τον πήχη της ανάπτυξης σε πιο χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την Κομισιόν.

Ο διεθνής Οργανισμός προβλέπει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,6% φέτος μετά από κάθετη πτώση κατά 5,2% το 2020. Για το 2022, η ταχύτητα ανεβαίνει σε 3%.

Εισαγωγές και εξαγωγές αυξάνονται φέτος με τις τελευταίες να είναι πολλαπλάσιες σε ρυθμό αύξησης. Οι εξαγωγές εκτιμάται πως θα αυξηθούν φέτος κατά 4,9% και 13,3% το 2022 όταν οι εισαγωγές θα ενισχυθούν φέτος μόλις 1,5% για να εκτιναχθούν με αύξηση 13,3% το 2022. Συνακόλουθα το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από 6,5% του ΑΕΠ φέτος θα περιοριστεί σε 5,2% του ΑΕΠ το 2022.

Στους κινδύνους που περιβάλλουν τις προβλέψεις ανάκαμψης ο ΟΟΣΑ σημειώνει το ενδεχόμενο οι εμβολιασμοί να αποδειχθούν λιγότερο αποτελεσματικοί με αποτέλεσμα να κόψουν φόρα οι μετακινήσεις και ο τουρισμός ενώ αν οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις συνεισφέρουν λιγότερο από το αναμενόμενο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανάπτυξη και απασχόληση θα έχουν μικρότερα από τα προβλεπόμενα οφέλη.

«Με δεδομένο ότι η ανάκαμψη στις υπηρεσίες ευρέσεως εργασίας θα είναι μάλλον σταδιακή, η επαναστόχευση των μέτρων εισοδηματικής ενίσχυσης σε προγράμματα ενεργούς απασχόλησης και κατάρτισης, θα βοηθούσε έτσι ώστε να αποφευχθεί η άνοδος της φτώχειας και της μακροχρόνιας ανεργίας», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο θα αυξήσουν και τον κίνδυνο πτωχεύσεων με αποτέλεσμα τη διάβρωση της εμπιστοσύνης και τη χαριστική βολή στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Πάντως, ο ΟΟΣΑ κρούει και για την Ελλάδα τον κίνδυνο πτωχεύσεων, ειδικά αν έχουμε αρνητικές εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο, με αποτέλεσμα τη διάβρωση της εμπιστοσύνης και τη χαριστική βολή στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Με αυτό το δεδομένο, ο ΟΟΣΑ συμπλέει με τη θέση της Τράπεζας της Ελλάδας ότι για την εξυγίανση και την ισχυροποίηση των ισολογισμών των τραπεζών, δεν αρκεί η παράταση του «Ηρακλή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα