Μητσοτάκης: Στα 18 δισ. τα έσοδα από τη μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού

από Philippos

«Όλα τα δεδομένα από την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2022 μας επιτρέπουν να μιλάμε για μια μεγάλη επιτυχία καθώς οι αφίξεις αναμένεται να φτάσουν το 88% του αριθμού ρεκόρ που σημειώθηκε το 2019» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση του Υπουργείου Τουρισμού με θέμα: «2022 – Η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού».

Eιδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος: «βλέπω ανάμεσα σας πολλά χαμογελαστά πρόσωπα, αισιόδοξα πρόσωπα», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «αν υπάρχει ένας κλάδος όπου οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν πιστά την αλήθεια, αυτός είναι ο τουρισμός», και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή όλα τα στοιχεία αφορούν χειροπιαστά μεγέθη, μετρημένους επισκέπτες, καταγεγραμμένα έσοδα, από την φιλοξενία τους στη χώρα μας.

Μπορούμε ανεπιφύλακτα να μιλάμε για επιτυχία και για τη μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο τουρισμός είναι πυροδότης ανάπτυξης καθώς από τα 15 δισ. που είχε προυπολογίσει για το 2022 το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προστεθούν άλλα 3 δισ. εσοδα. Αυτοί οι πόροι κατευθύνονται στην κοινωνία υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενείς αναφορές στις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση προκειμένου να κρατήσει ζωντανές τις τουριστικές επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας. Περίπου 3 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε τουριστικές επιχειρήσεις για να μείνουν όρθιες σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού σημειώνεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία λόγω του πολέμου και τηε ενεργειακής κρίσης.

«Φέτος Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες δεν ήρθαν, ένας πόλεμο προκαλεί αναταραχή και παρά ταύτα ο ελληνικός τουρισμός κατάφερε και έκανε αυτή τη μεγάλη επιστροφή. Κινείται κανείς σήμερα στην Αθήνα και βλέπει κανείς επισκέπτες ακόμα και αυτή την περίοδο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η κυβέρνηση πέτυχε την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

«Είναι πια μια κατάκτηση. Δεν έτυχε, πέτυχε. Η Ελλάδα ως προορισμός για όλο τον χρόνο… Οδεύουμε προς μια σεζόν 12 μηνών και έχουμε κάθε λόγο να το κάνουμε, γιατί υπάρχουν ακόμα πολλές περιοχές τουριστικά παρθένες.

Αυτή η σεζόν των 12 μηνών πρέπει να αφορά και τους συμπολίτες μας. Το προγραμμα Τουρισμός για Όλους θα τρέξει και το 2023, περιμένουμε κλήρωση ίσως και νωρίτερα από το τέλος του Ιανουαρίου.

Να μην δείξουμε κανένα σημάδι εφησυχασμού. Πρώτο στοίχημα οι υποδομές, έχουν δρομολογηθεί έργα σε 26 δημοφιλείς προορισμούς».

Οι εργαζόμενοι δικαιούνται μέρισμα

«Πρώτη επαφή του επισκέπτη στην χώρα μας είναι το χαμόγελο του υπαλλήλου που θα τον υποδεχθεί. Γι αυτό σας συγχαίρω για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας… Να μην διστάζουν οι εργοδότες του κλάδου μετά από μια τόσο καλή χρονιά να δώσουν έξτρα μπόνους στους εργαζόμενους. Διακούνται μέρισμα από αυτήν την επιτυχία»

Κρατήσαμε τον τουρισμό ζωντανό στην πανδημία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Η σημερινή εικόνα ευεξίας σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα προϋπήρχε εάν δεν προϋπήρχε μία πολύ συστηματική προσπάθεια στήριξης του κλάδου, κυρίως κατά την περίοδο έκρηξης της πανδημίας, τότε που ο κορωνοϊός μάς δημιούργησε ασφυκτικές συνθήκες, απειλώντας πολλές επιχειρήσεις κυριολεκτικά με αφανισμό και φέρνοντας τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με το φάσμα της ανεργίας».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μίλησε για την περίοδο της πανδημίας: «Θυμάμαι χαρακτηριστικά τις πρώτες συσκέψεις με τον τότε υπουργό Τουρισμού και το επιτελείο μας για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση. Βλέπαμε το φάσμα της απόλυτης καταστροφής μπροστά μας και πήραμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις, με δημόσιους πόρους για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού και να πληρώσουμε τους μισθούς των εργαζόμενων και να φέρουμε νέα εργαλεία».

«Κρατήσαμε τον τουριστικό κλάδο ζωντανό και μετά ήρθε το 2021, ήδη είχαν αρχίσει να φτάνουν τα εμβόλια, είχαμε μεγάλα ζητήματα τότε με το πώς θα μπορούν να ταξιδεύουν οι τουρίστες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Έπειτα δημιουργήθηκε ένα κοινά αποδεκτό πιστοποιητικό που θα επέτρεπε το ταξίδι, «ήμασταν εμείς αυτοί που το σχεδιάσαμε, το προτείναμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και εξαιτίας και αυτής της πρωτοβουλίας είχαμε μια αποδεκτή τουριστική περίοδο το 2021 με έσοδα στο 50% του αριθμού ρεκόρ του 2019».

«Δεν έτυχε, πέτυχε»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: Ήρθε η φετινή χρονιά ολικής επαναφοράς του τουρισμού παρά το γεγονός ότι και φέτος είχαμε μεγάλες δυσκολίες. Εξακολουθούμε και έχουμε πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες δεν ήρθαν, ο πόλεμος προκαλεί έκρηξη πληθωρισμού, τιμών, ενεργειακού κόστους, αλλά ο ελληνικός τουρισμός κατάφερε και έκανε τη μεγάλη επιστροφή. Ναι, πετύχαμε. Πετύχαμε την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

«Είναι πια μια κατάκτηση για τον ελληνικό τουρισμό. Δεν έτυχε, πέτυχε», είπε ο πρωθυπουργός, εν μέσω χειροκροτημάτων.

«Η Ελλάδα ως προορισμός όλον τον χρόνο οδεύει σταδιακά προς μία σεζόν δώδεκα μηνών. Έχουμε κάθε λόγο να μπορούμε να το κάνουμε, υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές περιοχές της χώρας που είναι τουριστικά παρθένες, παντελώς αναξιοποίητες. Και ο πολιτιστικός μας τουρισμός έχει σημαντικότατες προοπτικές ανάπτυξης».

Το 2023 αναμένεται κι αυτό να είναι χρονιά ορόσημο για τον τουρισμό μας

«Η σεζόν των 12 μηνών δεν πρέπει να αφορά μόνο τους επισκέπτες αλλά και τους συμπολίτες μας. Ο εσωτερικός τουρισμός έχει τη δυνατότητα να μπορεί να αναγεννά περιοχές που έχουν δοκιμαστεί, όσοι το αμφισβητούν δεν έχουν παρά να ρωτήσουν τους επαγγελματίες της Εύβοιας, τους Σαμιώτες που ανάσαναν μετά τον σεισμό, αλλά και ακριτικά μας νησιά που παίρνουν ζωή ενώ τα περιβάλλει διαρκής ένταση. Το πρόγραμμα «τουρισμός για όλους» θα τρέξει και το 2023. Το 2023 αναμένεται κι αυτό να είναι χρονιά ορόσημο για τον τουρισμό μας, παρά τη μεγάλη διεθνή αβεβαιότητα, τις εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα