Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τριάντα πέντε χώρες ζητούν τον αποκλεισμό Ρωσίας και Λευκορωσίας

από Philippos

Αυξάνεται η πίεση στη ΔΟΕ για τον αποκλεισμό της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Η ΔΟΕ δεν έχει πάρει κάποια απόφαση για το θέμα και είναι υπό διαβούλευση η προοπτική να συμμετάσχουν οι αθλητές των δύο χωρών ως ανεξάρτητοι. Σήμερα όμως σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε η υπουργός Αθλητισμού της Λιθουανίας, Γιουργκίτα Σιουγκζντινιένε, 35 χώρες αποφάσισαν να απαιτήσουν από τη ΔΟΕ να μην δεχτεί τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στο Παρίσι 2024.

Ανάμεσα τους είναι οι ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία. Πριν από λίγες ημέρες οι Ολυμπιακές επιτροπές της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Δανίας τάχθηκαν υπέρ του αποκλεισμού ενώ την περασμένη εβδομάδα το ίδιο έκαναν η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Πολωνία.

Παρέμβαση στην τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος υπογράμμισε, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Αθλητισμού της Λιθουανίας, ότι οι αρχές της ουδετερότητας δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει απειλήσει με μποϊκοτάζ σε περίπτωση που η ΔΟΕ επιτρέψει ακόμη και τη συμμετοχή αθλητών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ως ανεξάρτητους αλλά οι απόψεις μεταξύ των χωρών δεν συμπίπτουν.

Οι Γάλλοι που είναι και οι διοργανωτές δεν μπορούν να μποϊκοτάρουν τους Αγώνες, ενώ και οι ΗΠΑ δύσκολα θα το πράξουν. Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αντίθετη σε μποϊκοτάζ, όπως ήταν από το 1896 έως σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα