Όλες οι αλλαγές που έρχονται από αύριο με το τέλος του lockdown

από fimotro

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για νέα, μεγάλα βήματα προς την κανονικότητα και άνοιγμα του τουρισμού, από 14 Μάη, καθώς το φετινό καλοκαίρι μας βρίσκει με εμβόλια, πολύ περισσότερα τεστ, αυξημένη σε σχέση με πέρσι ανοσία πληθυσμού και πιο ισχυρό εθνικό σύστημα υγείας.

Έτσι, από αύριο η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00.30 το βράδυ. Καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032 όπως και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Επίσης: το λιανεμπόριο επιστρέφει από τις 14/5 στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ, χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Για λίγο αργότερα μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (17/5), των θερινών κινηματογράφων (21/5), των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων (28/5). Επίσης, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Όλο το Μάιο, τέλος, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Προϋποθέσεις μετακίνησης

Σε ό,τι αφορά τις υπερτοπικές μετακινήσεις: συγκεκριμένα όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης

Από τα μέσα Μαΐου ως τα τέλη Ιουνίου, θα εφαρμοστεί σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλη τη χώρα ώστε να δοθούν και προς τα έξω οι απαραίτητες εγγυήσεις ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός. Αυτό θα γίνει με επαγρύπνηση για την παρακολούθηση σε εβδομαδιαία βάση κρίσιμων δεικτών, που διαμορφώνουν την εικόνα του επιδημιολογικού προφίλ κάθε περιοχής :

  • το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια και τις περιφέρειες της χώρας,
  • τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους,
  • το ποσοστό εμβολιασμού και ανοσίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα και
  • την πληρότητα του ΕΣΥ ανά υγειονομική περιφέρεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα