Ολάντ: Δεν ήταν μπλόφα το Grexit του 2015

από fimotro

Η προοπτική ενός Grexit ήταν υπαρκτή το καλοκαίρι του 2015 και “δεν ήταν μπλόφα”. Αυτό αποκαλύπτει ο πρώην Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής”. Όπως αναφέρει, η Ελλάδα έφτασε πολύ κοντά στην έξοδο από την ζώνη του ευρώ, καθώς αυτό ήταν το Plan B το οποίο είχε προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο μετά από παρότρυνση της Γερμανίδας καγκελαρίου. Μια κίνηση της Άγκελα Μέρκελ που την πυροδότησε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να κάνει δημοψήφισμα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, “μετά το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στην Ελλάδα η Γερμανία άλλαξε σημαντικά την θέση της”. Σημείωσε δε, πως η Γερμανίδα καγκελάριος του είπε πως πρέπει να προετοιμαστεί κάποια λύση για την περίπτωση αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. “Άρα, ναι, η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την ζώνη του ευρώ”.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, ο Γάλλος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά το δημοψήφισμα. Ο κ. Ολάντ αναφέρει ότι του ζήτησε να καταστήσει άμεσα σαφές αν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, “ο Τσίπρας είχε κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Μπορούσε να είναι περήφανος που έπεισε τους Έλληνες να τον στηρίξουν, αλλά έπρεπε και να ανησυχεί πολύ για την επόμενη ημέρα”.

Το δραματικό παρασκήνιο και ο ρόλος Ολάντ- Μέρκελ

Ο κ. Ολάντ, στην συνέντευξη του στην “Καθημερινή”, μιλάει για το δραματικό που οδήγησε στη συμφωνία του τρίτου μνημονίου, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του γαλλικού παράγοντα για να μην τεθεί επί τάπητος το Plan B: “Εάν απομακρυνθεί η Ελλάδα, ποιος θα είναι ο επόμενος; Είστε βέβαιοι ότι δεν θα είστε ο επόμενος;”, ήταν το κύριο επιχείρημα του προς τους εταίρους.

Πάντως ο Γάλλος πρόεδρος πλέκει το εγκώμιο της καγκελαρίου Μέρκελ, καθώς αυτή ήταν που με τη στάση της απέτρεψε το Grexit: “Η Άγκελα Μέρκελ ήταν απαιτητική αλλά και υπομονετική. Την τελευταία στιγμή, ενώ θα μπορούσε να κλίνει προς την επιλογή της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κάτι για το οποίο την πίεζαν αναμφίβολα μέσα από την κυβέρνηση της, αντιστάθηκε για να μπορέσει να βρεθεί μια αξιόπιστη και βιώσιμη λύση”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα