Όλα ανοιχτά στη μάχη του ΚΙΝΑΛ

από fimotro

Οι μικρές διαφορές δίνουν διάσταση θρίλερ (κάρτες)

Οριακή θα είναι η εσωκομματική μάχη στο ΚΙΝΑΛ, όπως επιβεβαίωσε και η δημοσκόπηση της Marc για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1. Η πανελλαδική δημοσκόπηση καταγράφει προβάδισμα του Ανδρέα Λοβέρδου στη μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στον πρώτο γύρο, με υπεροχή στον β’ γύρο στην περίπτωση που βρει απέναντί του τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά αμφίρροπη αναμέτρηση, με ανεπαίσθητη υστέρησή του, εάν έχει τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Τα ευρήματα της εταιρείας επιβεβαιώνουν σε ένα σημαντικό βαθμό αυτά που εντόπισε και η Metron Analysis προ διημέρου, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι η κούρσα είναι ανοιχτή μέχρι το τέλος, καθώς και η μάχη για τη δεύτερη θέση την πρώτη Κυριακή δεν έχει ξεκαθαρίσει ανάμεσα σε Νίκο Ανδρουλάκη, που διατηρεί προβάδισμα, και Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος έχει υπέρ του την λεγόμενη παράσταση νίκης, καθώς τόσο οι ψηφοφόροι του γενικού εκλογικού σώματος, αλλά και οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ, που ενδιαφέρονται να πάνε στις κάλπες, προβλέπουν ότι θα κερδίσει τελικά τη μάχη της ηγεσίας ο πρώην πρωθυπουργός.

Από την άλλη, ο Νίκος Ανδρουλάκης αντιπαραβάλλει δύο θετικά στοιχεία, που καταγράφει η έρευνα για τη δική του υποψηφιότητα: πρώτον ότι είναι δημοφιλέστερος όλων των υποψηφίων, τόσο στο γενικό εκλογικό σώμα, όσο και στο κομμάτι των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ -η έρευνα αφορά και στις δύο περιπτώσεις εκείνους που λένε ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές. Και δεύτερον ότι στις διασταυρώσεις του β’ γύρου, είτε βρεθεί απέναντι στον κ. Λοβέρδο, είτε στον κ. Παπανδρέου έχει προβάδισμα να κερδίσει την αναμέτρηση.

Ο κ. Λοβέρδος κερδίζει την κούρσα εάν βρεθεί στον β’ γύρο αντιμέτωπος με τον κ. Παπανδρέου. Αυτά ήταν και τα ευρήματα της Metron Analysis, σε γενικές γραμμές, διαμορφώνοντας με μεγαλύτερη σαφήνεια αυτή την εικόνα.

Και στην έρευνα της Marc, το ΚΙΝΑΛ σημειώνει αύξηση του ποσοστού του στην πρόθεση (από 6,3% στο 8,2%), ενισχύοντας την εκτίμηση ότι έχει αποκτήσει ενδιαφέρουσα δυναμική με αφορμή το συναισθηματικό φορτίο από το θάνατο της Φώφης Γεννηματά και την νέα τροπή που πήρε η μάχη της ηγεσίας.

Μάλιστα, στη μέτρηση για το ποιος μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος θεωρείται καταλληλότερος με ποσοστό 34,1% στο σύνολο των ψηφοφόρων (ασχέτως κομμάτων δηλαδή), που λένε ότι θα πάνε στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου και 32,1% στους ψηφοφόρους του Κινήματος που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές. Ο Γιώργος Παπανδρέου ακολουθεί με ποσοστά 26,5% και 28,9% αντίστοιχα, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έπεται με 25,9% και 26,9%.

Με δεδομένο ότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια πόσοι και ποιοι θα πάνε στις κάλπες, πρόκειται δηλαδή για ένα εκλογικό σώμα απροσδιόριστο σε πολύ μεγάλο βαθμό, είναι σαφές ότι μόνο τάσεις και διαθέσεις καταγράφονται αυτή την ώρα με την αίρεση του ευμετάβλητου στοιχείου.

Αναλυτικά τα στοιχεία για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Η Marc μέτρησε σε δύο πεδία τις διαθέσεις για την μάχη ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ. Το πρώτο είναι οι ψηφοφόροι, που ασχέτως της κομματικής τους προτίμησης στις εθνικές εκλογές, δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις 5/12 και το δεύτερο είναι οι ψηφοφόρου του ΚΙΝΑΛ το 2019, που λένε το ίδιο.

Προηγείται και τις δύο κατηγορίες ο Ανδρέας Λοβέρδος με 31,6% και 29,5%, ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 26,1% και στα δύο σώματα, με τον Γιώργο Παπανδρέου να ακολουθεί με 24,3% και 25,9% αντίστοιχα. Ο Χάρης Καστανίδης έχει 5% και 5,6% αντίστοιχα, ο Παύλος Χρηστίδης 3,8% και 3,5% και ο Παύλος Γερουλάνος 3,2% και στις δύο κατηγορίες.

Στα δυνητικά ζευγάρια του δεύτερου γύρου, ο Ανδρέας Λοβέρδος κερδίζει τον Γιώργο Παπανδρέου με 54,6% έναντι 35,1% στην πρώτη κατηγορία και 53,5% έναντι 37,2% στο δεύτερο πεδίο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επίσης κερδίζει τον κ. Παπανδρέου με σκορ 60,2%-33,8% στο πρώτο σώμα και 58,7%-36,2% στο δεύτερο.

Περισσότερο αμφίρροπό είναι το ζευγάρι Ανδρουλάκη – Λοβέρδου: στο πρώτο εκλογικό σώμα είναι 47,6%-43,5% και στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ ο συσχετισμός πάει στο 48,7% έναντι 42,4%, υπέρ του ευρωβουλευτή και στις δύο περιπτώσεις.

Ωστόσο, στην παράσταση νίκης προηγείται ο κ. Παπανδρέου με 34,2% και 36% στα δύο εκλογικά σώματα, ο κ. Λοβέρδος ακολουθεί με 31,2% και 30,7 αντίστοιχα, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης είναι τρίτος εδώ με 20,4% και 21%.

Στις δημοτικότητες ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με 83,9% θετικές γνώμες και μόλις 11% αρνητικές, ακολουθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος με 74,6% θετικές και 24,6% αρνητικές, ο Παύλος Γερουλάνος με συσχετισμό 659,1% και 31,9%, ο Παύλος Χρηστίδης με 58,7% και 29,1%, ο Χάρης Καστανίδης με 53,4% και 40,4%, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου είναι τελευταίος με 52,3% θετικές γνώμες και 45,7% αρνητικές.

Οι πίνακες της δημοσκόπησης

04
13
17
20
22
31
43
44a
44b
45a
45b
47
48
49a
49b
50a
50b

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα