Οικονόμου για φυσικό αέριο: Έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο

από Philippos

Για τις φωτιές που ξέσπασαν στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας και για την επάρκεια στο φυσικό αέριο μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1.

«Οι αρμόδιες αρχές επεξεργάζονται τα στοιχεία και όταν έχουν νεότερα στοιχεία θα έχουμε και σχετικές ανακοινώσεις. Είναι αδιανόητο να έχουμε τέτοια φαινόμενα. Θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μην υπάρχουν τέτοιες εγκληματικές ενέργειες», δήλωσε κ. Οικονόμου, σχετικά με τις πυρκαγιές αλλά και το ενεχόμενο εμπρησμού.

«Στα πλαίσια διερεύνησης του περιστατικού χρησιμοποιείται η τεχνολογία και όλα τα μέσα που έχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για το πόσο άμεσα θα δοθούν μέτρα ενίσχυσης στους πυρόπληκτους αλλά και γιατί καθυστερούν τα προηγούμενα μέτρα, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Πολλές φορές υπάρχουν προβλήματα στις αιτήσεις. Ο κανόνας πάντως είναι ότι το κράτος ανταποκρίνεται γρήγορα και τα χρήματα δόθηκαν στους πληγέντες. Ο στόχος είναι να αποδοθούν πάρα πολύ γρήγορα».

Αναφερόμενος στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις πυρκαγιές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Θα έπρεπε όλοι να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί και με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση στα ζητήματα των φυσικών καταστροφών».

Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση που έχει επιφέρει η ρωσική εισβολή, ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Είπαμε όχι γιατί το μεγάλο ποσοστό του φυσικού αερίου που εισάγωγουμε είναι για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αυτό το μέτρο δε θα λύσει κάποιο πρόβλημα. Η χώρα δεν έχει περιθώριο να στερηθεί αυτό το ποσοστό».

«Υπάρχει σειρά από μέτρα που θα προσέφεραν μεγαλύτερα οφέλη που έχουμε προτείνει σε σχέση με τα οριζόντια μέτρα που προτείνονται από την Κομισιόν, όπως το πλαφόν και την απεξάρτηση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο, τις ενιαίες προμήθειες και από εναλλακτικές οδούς πλην της Ρωσίας για παράδειγμα LNG, της κοινής αποθήκευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι πιο χρήσιμα γιατί παρεμβαίνουν στο κόστος και δίνουν έμφαση σε εναλλακτικές πηγές προμήθειας», πρόσθεσε.

«Η χώρα μας έχει πάρει τα μέτρα της απέναντι στο ενδεχόμενο της διακοπής ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Απέχουμε πολύ από τις διακοπές ρεύματος. Η ΡΑΕ πρέπει να προετοιμάζεται για το ακραίο σενάριο. Είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όισον αφορά την ασφάλεια της εφοδιαστικής της αλυσίδας από φυσικό αέριο. Δεν παίρνουμε από τον αγωγό που τροφοδοτούνται οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Παράλληλα είμαστε σε καλύτερη μοίρα και σε ό,τι αφορά την τροφοδότηση και εισαγωγή φυσικού αερίου και από άλλες πηγές. Έχουμε τη Ρεβυθούσα και καινούργιες εγκαταστάσεις στον Έβρο, έχουμε κάνει βήματα στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, έχουμε τη δυνατότητα τα εργοστάσια ηλεκτρικού ρεύματος να είναι διπλής λειτουργίας και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο και λιγνίτη. Δεν έχουμε λόγους ακραίας ανησυχίας», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για τους λογαριασμούς ρεύματος είπε: «Έχουμε δεσμευτεί στην αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής παρά τις αυξήσεις».

Αναφορικά με τα επιδόματα και τις επιδοτήσεις, ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για τα προγράμματα που έρχονται για να ανακουφίσουν τις ανάγκες του κόσμου».

Τέλος σχετικά με την επιταγή ακρίβειας, δήλωσε: «Ό,τι καινούργια δυνατότητα υπάρχει θα γίνεται κοινωνικό μέρισμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα