Οικονόμου: Δεν σκεφτόμαστε lockdown ούτε μέτρα για εμβολιασμένους

από fimotro

Δεν θα πάμε σε lockdown, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν μέσα από τα μέτρα που υπάρχουν, ανέφερε στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Η πολυμέτωπη προσπάθεια της κυβέρνησης συνεχίζεται είπε ο κ. Οικονόμου και προσέθεσε ότι παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις εστιάζοντας στην ενίσχυση του ΕΣΥ, στην εφαρμογή των μέτρων που υπάρχουν και στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα και ειδικότερα τι θα γίνει στην εστίαση όπου μεταξύ άλλων είχε υπάρξει σενάριο για πλήρη αποκλεισμό των ανεμβολίαστων κι από εξωτερικούς χώρους της εστίασης κι αν αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί λόγω της Όμικρον ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Για την παραλλαγή Όμικρον αυτή τη στιγμή όλοι εξετάζουν τα δεδομένα και τα ευρήματα που προκύπτουν με βάση την παρατήρηση της μετάλλαξης σε ολόκληρο τον κόσμο. Από εκεί και πέρα η δική μας στρατηγική εξακολουθεί να παραμένει συγκεκριμένη όπως είπα και πιο πριν. Η χώρα δεν θα κλείσει, τα μέτρα που έχουμε λάβει είναι μέτρα που υποστηρίζουν αυτή τη στρατηγική προς αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν σκεφτόμαστε μέτρα που μπορεί να φέρουν περιορισμούς στους εμβολιασμένους, δεν σκεφτόμαστε μέτρα τα οποία σε καμία περίπτωση θα συνιστούν μικρό, μεσαίο ή μεγάλο lockdown. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε αυτή τη στρατηγική που ταυτόχρονα κρατά την οικονομία, την εκπαίδευση και την κοινωνία ανοιχτή και την ίδια στιγμή κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού, να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη και φυσικά να ενισχύσουμε το ΕΣΥ».

«Ήδη μετά τα πρόσφατα μέτρα υπάρχει σημαντική αύξηση των εμβολιασμών. Τις τελευταίες 16 μέρες είχαμε αύξηση 10% στους συμπολίτες μας που επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο. Πλέον 7.135.000 πολίτες άνω των 12 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο» τόνισε σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Ειδικότερα στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στα εξής: 

Πανδημία

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει την πολυμέτωπη προσπάθεια για την ανάσχεση της πανδημίας, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να στηριχθεί το Σύστημα Υγείας και να παραμείνουν ανοιχτές η οικονομία, η εκπαίδευση και η κοινωνία μας. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις και συνεχίζει την εφαρμογή της δυναμικής στρατηγικής που έχει χαράξει. Εστιάζει στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην εφαρμογή των μέτρων που ήδη ισχύουν και στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη δόση.

Ήδη μετά τα πρόσφατα μέτρα υπάρχει σημαντική αύξηση των εμβολιασμών. Τις τελευταίες 16 μέρες είχαμε αύξηση 10% στους συμπολίτες μας που επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο. Πλέον 7.135.000 πολίτες άνω των 12 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο.

Σημειώνεται ότι πέρα από τα στοιχεία των νοσοκομείων, που επισημαίνουν ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι διασωληνωμένοι στις Μ.Ε.Θ. είναι ανεμβολίαστοι, πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέδειξε ότι χάρη στους εμβολιασμούς αποφεύχθηκαν στη χώρα μας, στο διάστημα Δεκεμβρίου 2020- Νοεμβρίου 2021, πάνω από 12 χιλ. θάνατοι.

Σε ό,τι αφορά το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού «Όμικρον», που εντοπίστηκε σε χώρες της Νότιας Αφρικής και προκαλεί ανησυχία σε ολόκληρο τον πλανήτη, αποφασίστηκαν ήδη -ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής- και εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα περιορισμού και ελέγχου των πολιτών που σκοπεύουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας, από αυτές τις περιοχές. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει απευθείας πτήσεις από τις χώρες αυτές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα