Οι βασικές εξαγγελίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

από fimotro

Οι ανακοινώσεις θα αφορούν ένα γενναίο και πλήρως κοστολογημένο πακέτο μέτρων

Δέκα μέτρα, τα οποία δεν έχουν πέσει ακόμα στο “τραπέζι”, αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ του Σαββάτου κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ 2022).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει το όραμά του για την Ελλάδα του 2030, όπως θα πει χαρακτηριστικά. Αναμένεται επίσης να κάνει κι έναν απολογισμό του μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει τη σύγκριση με τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προτάξει το χαρτί της σταθερότητας, εν μέσω περιβάλλοντος εξαιρετικής διεθνούς ρευστότητας, όπως θα πει χαρακτηριστικά. Σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος, συνεργάτες του πρωθυπουργού κάνουν λόγο για ένα γενναίο και πλήρως κοστολογημένο πακέτο μέτρων, εντός των δημοσιονομικών ορίων, όπως λένε χαρακτηριστικά, που θα απευθύνεται σε χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους, εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και του δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο εκτείνεται σε τρεις κύριες κατηγορίες. Πρόκειται για μόνιμα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα, για ένα εκτεταμένο σχέδιο επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και για ένα φιλόδοξο σχέδιο φθηνής στέγης, σε νέους και φοιτητές.

Με όπλο την ισχυρή ανάπτυξη, την καλή πορεία των εσόδων, αλλά και τα έσοδα από τον τουρισμό, ο πρώτος πυλώνας των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα αφορά την ενεργειακή κρίση, με επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι επιδοτήσεις αυτές θα είναι κλιμακωτές και όχι οριζόντιες. Τα νοικοκυριά που θα κάνουν μειωμένη κατανάλωση, θα έχουν, εκτός από την επιδότηση και ένα έξτρα μπόνους στο τέλος του τετραμήνου.

Για τους συνταξιούχους έρχονται αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου, πάνω από 6,5%, ενώ θα αναφερθεί και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος αναμένεται να ξεπεράσει τα 750 ευρώ, ενδεχομένως να φτάσει και τα 770 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι να ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέχρι και το καλοκαίρι του 2023, ίσως και περισσότερο αν χρειαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα