Οι τελευταίες βελτιώσεις στο εργασιακό

από fimotro

Σήμερα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη βουλή

Στη Βουλή αναμένεται να έρθει σήμερα το εργασιακό νομοσχέδιο του Υπουργού Εργασίας, κου Κωστή Χατζηδάκη. Ο λόγος για το ”πακέτο” των αλλαγών στο ωράριο, τις υπερωρίες, το συνδικαλιστικό νόμο, τις απολύσεις, τις αποζημιώσεις και τις άδειες το οποίο έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα της δημόσιας διαβούλευσης στις 13 Μαΐου. Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, η οποία κράτησε 22 μέρες, ήλθε πλέον η ώρα της κατάθεσης του εν λόγω νομοσχεδίου στη Βουλή, καταρχάς στην αρμόδια επιτροπή και, έπειτα στην Ολομέλεια.

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Υπ. Εργασίας, προανήγγειλε μία νέα -δηλαδή πέραν εκείνων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που ήλθε στη δημόσια διαβούλευση – διάταξη σχετικά με τις παράνομες απεργίες. Όπως ανέφερε ο κος Χατζηδάκης εάν μια απεργία κρίνεται καταχρηστική από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επαναπροκηρυχθεί από άλλο Σωματείο, δευτεροβάθμιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οδεύουν προς απόσυρση δύο διατάξεις σχετικά με τις αποζημιώσεις απόλυσης. Συγκεκριμένα, δεν θα συμπεριληφθούν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο η διάταξη περί καταβολής της αποζημίωσης απόλυσης μέσα σε 4 μήνες, καθώς και η διάταξη που παρέχει το δικαίωμα στον εργοδότη να καταβάλλει μειωμένη κατά 10% αποζημίωση απόλυσης.

Το θέμα των απολύσεων και των αλλαγών που προωθούνται, βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής συγκεκριμένων διατάξεων του νομοσχεδίου και από τον ΣΕΒ, που με ανακοίνωσή του επεσήμαινε ότι «οι ριζικές αλλαγές στο δίκαιο της καταγγελίας της αορίστου χρόνου σύμβασης εργασίας θα δημιουργήσουν σοβαρά δικονομικά προβλήματα».

Όσο για τη νέα προσθήκη, αφορά την διάταξη που θα περιορίζει τη δυνατότητα επαναπροκήρυξης μιας απεργίας, από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια σωματεία, όταν αυτή κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική από τα αρμόδια δικαστήρια. Μάλιστα, οι χθεσινές σκηνές έντασης μεταξύ απεργών και πολιτών, στο λιμάνι του Πειραιά, με αφορμή την απεργία της ΠΕΝΕΝ που είχε κηρυχθεί παράνομη από το Πρωτοδικείο Πειραιά, αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό επιχείρημα, στα χέρια των κυβερνητικών στελεχών που θα κληθούν να στηρίξουν τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου, από το βήμα της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα